VIDEO

Și-a dat seama că are oasele negre și a fost șocat: explicația medicală pentru fenomenul ciudat

Gabriel Peneș 15.11.2022, 12:59
Și-a dat seama că are oasele negre și a fost șocat: explicația medicală pentru fenomenul ciudat

Și-a dat seama că are oasele negre și a fost șocat. Pare incredibil, dar folosirea unui anumit medicament a produs o schimbare de necrezut în organismul unui tânăr. Utilizatorul de TikTok cu numele archiebeshort a povestit despre cum a descoperit că are „boala oaselor negre”, după ce i-a apărut una dintre măselele de minte.

Și-a dat seama că are oasele negre și a fost șocat

Deși arată ca un om alb, oasele lui sunt negre, Pe scrut, aceasta este povestea aproape incredibilă a unui tânăr ce a descoperit cu stupoare anomalia din corpul său după ce a folosit un anumit medicament, timp de ani de zile, în perioada liceului.

„Oasele mele sunt negre. Oasele din corpul meu sunt negre. Și asta pentru că am ceva numit „minociclină” boala oaselor negre”, a spus TikTok-erul într-un clip difuzat pe contul său.

Iar cauza acestui lucru stă în utilizarea unui anumit medicament. În timpul liceului, Archie a primit minociclină (un tip de tetraciclină antibiotic) pentru a-și trata acneea. Fără să știe de posibila problema a acesteia, el a folosit-o ani de zile nepărând să aibă efecte secundare.

Cu toate acestea, când au apărut așa-numitele „măsele de minte” ale lui Archie, el a observat imediat problema. În urma analizelor, el a descoperit și că majoritatea oaselor sale din organism s-au înnegrit.

„Măseaua mea de minte a ieșit și era neagră și am spus „O, Dumnezeule, dinții mei putrezesc!”. Și se dovedește că maxilarul meu este negru și, probabil, restul craniului meu și majoritatea oaselor mele, potrivit doctorului meu”, a mai spus el în videoclipul TikTok.

Restul dinților tânărului, ce au apărut înainte ca el să înceapă să folosească medicamentul pentru acnee, au rămas albi.

@archiebeshort This is my video! It was intended for this account originally. Oops! #raredisease #blackbones ♬ original sound – Archie

Explicația medicală pentru fenomenul ciudat

Cazul lui Archie nu este, însă, singular. Conform unui raport de caz publicat în Journal of Orthopaedic Surgery and Research, o femeie de 52 de ani, care luase aceeași minociclină pentru a-și trata acneea de aproximativ 32 de ani, a descoperit aceeași problemă când a fost operată la genunchi. În timpul acestei operații, chirurgii au descoperit că oasele ei erau negre, din cauza a ceea ce ei numesc, într-adevăr, „boala oaselor negre”.

Deși operația a continuat și a avut succes, ei îi avertizează pe alți medici că ar trebui să fie conștienți de starea și de efectele potențiale ale minociclinei, spre deosebire de alte cauze mai îngrijorătoare ale decolorării oaselor.

„Boala oaselor negre cu minociclină este o descoperire rară care poate provoca îngrijorare atunci când este întâlnită în mod neașteptat”, a scris echipa în studiul lor de caz, conform iflscience.com.

În prezent, nu există rapoarte de rezultate slabe în prezența acestei boli; totuși, chirurgii ar trebui să excludă cauzele alternative ale decolorării osoase atunci când istoricul este neclar”.

Odată început, procesul de decolorare este rapid și permanent, dar „boala oaselor negre” (când este cauzată de minociclină) este destul de benignă și nu este asociată cu necroza sau moartea țesutului. Deși nu este pe deplin înțeles fenomenul, există mecanisme posibile pentru decolorare.

„Se crede că pigmentarea neagră a osului de către minociclină are loc prin legarea fierului feric de medicamentul oxidat în oasele în curs de dezvoltare. Și prin acumularea de chinină insolubilă din degradarea inelului aromatic al medicamentului în osul matur”, a scris și o echipă de medici care analizează cinci cazuri de boală rară în Clinics in Orthopedic Surgery.

Încă din anii 70, medicii din Marea Britanie au încetat să mai prescrie tetraciclină pentru copiii mai mici de 8 ani, tocmai din cauza efectelor secundare ale acesteia. Dar situații ca cele ale lui Archie pot să apară, iată, chiar dacă medicamentul este folosit și dincolo de această vârstă.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....