Sfaturi de aur pentru a scăpa de depresia Crăciunului, în anul pandemiei! ”Păstrați legătura cu cei dragi prin video și telefon și cumpărați daruri online!”

Alexandru Catalan 24.12.2020, 16:07
Sfaturi de aur pentru a scăpa de depresia Crăciunului, în anul pandemiei! ”Păstrați legătura cu cei dragi prin video și telefon și cumpărați daruri online!”

depresia Crăciunului. Sărbătoarea Crăciunului vine adesea la pachet cu depresia. Iar anul acesta, starea e dublată și de pandemia de coronavirus, situație care a schimbat o serie de reguli din viața noastră, dar și de tradiţii. Psihologul Keren Rosner a explicat, în exclusivitate pentru impact.ro, despre aspectele depresiei Sărbătorilor din acest an.

Sfaturi de aur pentru a scăpa de depresia Crăciunului

”În 2020 am avut o porţie consistentă de stres, iar finalul anului nu trebuie să ne aducă un “nedorit supliment”

Psihologul Keren Rosner menționează că, prima modificare a acestui an, a fost legată de este goana după cadouri: “Frica de a te contamina cu noul tip de virus i-a determinat pe mulţi dintre noi să nu mai petreacă la fel de multe ore prin magazine şi mall-uri. În plus, am sesizat că anul acesta eu însămi am ales să-mi fac mai multe cumpărături online. Şi, la fel ca mine, au făcut mulţi cunoscuţi. Schimbul de cadouri si dorinta de a-i mulţumi pe toţi ai noştri, fără a ţine cont deseori de buget, căci d-aia e Crăciunul, a funcţionat şi în 2020. Dar, odată cu acest nou tip de probleme, vine şi stresul. Inevitabil. Îi va plăcea aia sau aia, acel lucru sau celălalt. Ei bine, în 2020 am avut o porţie consistentă de stres, iar finalul anului nu trebuie să ne aducă un “nedorit supliment”, ne-a împărtăşit Keren Rosner din experienţa sa.

”Lipsa întâlnirii la masa de Crăciun cu toţi cei dragi poate fi suplinită de discuţii în faţa camerelor video sau a telefoanelor”

Sfaturi de aur pentru a scapa de depresia Craciunului
Depresia de Crăciun e un inamic redutabil, dar deloc invincibil

Psihologul mai e de părere că ar trebui să ne bucurăm de cadouri la fel de mult ca în copilărie, atunci când primeam cu sufletul deschis aproape orice mic dar. Pe de altă parte, lipsa întâlnirii la masa de Crăciun cu toţi cei dragi, din cauza efectelor actualei pandemii, poate şi trebuie suplinită, în opinia sa, de discuţii în faţa camerelor video, a telefoanelor sau tabletelor, la ajutorul cărora am apelat din plin pe tot parcursul anului:

“E perioada din an în care cei mai mulţi ne relaxăm după un an aparte, foarte greu, cu mare încărcătură. Şi, ca atare, suntem îndreptăţiţi să lăsăm garda jos. Nu e rău deloc, fiindcă aşa scapă şi organismul de stresul apăsător pe care l-a cunoscut din plin pe parcursul întregului an. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că cei mici şi cei mai în vârstă nu vor ţine cont de clipele noastre de relaxare. Ca atare, atenţie la micile tragedii pe care nu trebuie să le transformăm în marile tragedii!”, mai spune acelaşi psiholog.

“Să încercăm să nu fim idealişti, ci rămănând cu picioarele pe pământ  să ne bucurăm de noi şi de cei din jurul nostru”.

Psihologul Keren Rosner ne încurajează să credem cu tărie că, anul viitor, ca aproape de fiecare dată, ceva se va schimba în bine: “Să încercăm să nu fim idealişti, ci rămănând cu picioarele pe pământ  să ne bucurăm de noi şi de cei din jurul nostru”. Iar un mic răsfăţ personal, sub orice fel de formă credem că ne-ar prinde bine, e mereu de luat în calcul! ”Fie că vom împodobi bradul împreună sau îl vom strânge, tot împreună sper, mai adaugă Keren Rosner, că vom lua masa împreună, că ne vom uita la programul favorit de televiziune, putem încerca să facem totul în echipă, mai ales acolo unde suntem mai mulţi. Până şi cititul unei cărţi poate fi la mai mult de două mâini, dacă împărtăşeşti cu cei dragi cele nou aflate!”.

Urmăriți Impact.ro și pe