Sfântul Nicolae, 6 decembrie: Ce cadouri nu este bine să dăruiești în această zi

Beatrice Dumitru 03.12.2021, 13:12
Sfântul Nicolae, 6 decembrie: Ce cadouri nu este bine să dăruiești în această zi

Luna decembrie vine mereu cu emoții și multe tradiții, dar și cu o atmosferă de sărbătoare. Printre zilele cele mai importante ale acestei luni se numără cea de 6 decembrie, ziua în care creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, cel cunoscut și ca ocrotitorul copiilor, mai ales al celor nevoiași. Moș Nicolae, așa cum i se spune în popor, este așteptat de toți micuții pentru că le aduce jucării și dulciuri.

Ce nu este bine să dăruiești de Sfântul Nicolae

În seara de 5 spre 6 decembrie, copiii lustruiesc ghetuțele și le pun la geam pentru ca Moș Nicolae să le lase darurile, dar bătrânelul îi răsplătește doar pe cei care au fost buni și cuminți tot anul, pentru că el știe tot despre micuții din fiecare casă. Cei care nu s-au comportat bine vor găsi în ghete doar o nuielușă, ca semn că trebuie să-și schimbe comportamentul.

Sfântul Nicolae, 6 decembrie: Ce cadouri nu este bine să dăruiești în această zi
Moș Nicolae, tradiții și obiceiuri.

Mai sunt și alte obiceiuri de Sfântul Nicolae, iar unul spune că în această zi nu este bine să oferi în dar obiecte ascuțite sau de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, pentru că se spune că acestea ar aduce ghinion celui care le primește. Cei care își sărbătoresc ziua onomastică pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, primesc mesaje sau urări de ”La mulți ani”!

Cine este Moș Nicolae

Acest personaj este pe jumătate rudă cu Moș Crăciun și, prin urmare, cei doi seamănă foarte mult: un bătrân cu o barbă lungă albă, care este îmbrăcat în roșu și alb. Sfântul Nicolae a trăit în secolul al IV-lea d.Hr., în Orientul Mijlociu, fiind născut în orașul Patara, în provincia Lichia, situată în partea asiatică a Turciei de azi.

El era renumit pentru bunătatea și generozitatea sa, mai ales față de cei care aveau cel mai mult nevoie de ajutor. De fapt, toți banii pe care i-a moștenit de la părinți i-a oferit oamenilor săraci, după care a plecat în pelerinaj în Țara Sfântă. La întoarcere, Sfântul Nicolae a fost ales în fruntea eparhiei din Lichia, după ce a făcut o minune și a devenit episcop.

La bătrânețe, Sfântul Nicolae s-a retras la mănăstirea din Sion până când a murit, însă nu se știe cu exactitate data la care s-a stins din viață. O variantă ar fi că a murit între anii 340-350 după Hristos. În prezent, rămășițele sale se află în orașul italian, Bari. O parte din mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se află la biserica „Sfântul Gheorghe Nou”, din București.

Se spune că din mormântul lui Sfântul Nicolae izvorăşte un lichid incolor, care se numeşte Mana sau Santa Mana. Potrivit tradiției, episcopul extrage, o dată pe an, o seringă din acest lichid, care apoi este amestecat cu apă și împărțit credincioșilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...