Cine a fost Moș Nicolae și cum a devenit cel mai îndrăgit sfânt din Biblie

Daria Petrescu 05.12.2020, 09:29
Cine a fost Moș Nicolae și cum a devenit cel mai îndrăgit sfânt din Biblie

Cine a fost Moș Nicolae. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, știm că Moș Nicolae aduce cadouri tuturor copiilor, iar ziua de 6 decembrie devine una specială pentru toți micuții. Însă, puțini sunt cei care știu cine este Moș Nicolae și cum a devenit cel mai îndrăgit sfând din Biblie. Astfel că, vă prezentăm mai jos câteva dintre secretele acestui personaj atât de îndrăgit de copii.

Moș Nicolae are un cadou și pentru copiii care nu au fost cuminți, potrivit tradiției

Sfântul Nicolae a fost învestit cu rolul de ocrotitor al familiei, de aceea, el intervine în educaţia copiilor. Acest lucru apare în religia ortodoxă. Mai mul, copiii care nu au fost cuminți în cursul anului pot primi din partea Moșului câte o nuielușă. În cazul în care au fost ascultători, aceștia primesc daruri și dulciuri, în noaptea de 5 spre 6 decembrie.

Moş Nicolae a preluat din calendarul creştin numele și data de celebrare de Sfântul Nicolae Es elste  un personaj real, apărător al credinţei în Iisus. Începând din secolul al XVI-lea, acesta a fost recunoscut ca sfânt. Moș Nicolae întruchipează generozitatea și bunătatea, iar acum există ca spirit, chiar dacă în trecut exista ca trup și suflet.

Povestea lui Moș Nicolae

Ziua de 6 decembrie 352 este ziua în care a murit Sfântul Nicolae, astfel că din acest motiv este celebrate pe 6 decembrie.

Nicolae a fost dus la școală pentru a studia Sfânta Scriptură, deoarece încă de la vârste fragede s-a arătat iubitor de săraci.

El a folosit averea rămasă de la părinţii săi pentru a-i ajuta pe cei săraci şi pentru a ridica o biserică. Nicolae a urmat învățăturile Sfintei Scripturi cu multă sârguință. A avut grijă de fiecare om, sărac sau bogat, tânăr sau bătrân, copii și văduve. În timpul vieții sale, oferirea de cadouri a devenit o tradiție de Sfântul Nicolae.

În seara de 5 spre 6 decembrie, cei mici lustruiesc ghetuțele, pregătesc cizmulițele și îl așteaptă cuminți pe Moș Nicolae

De unde a început tradiția cadourilor de Moș Nicolae?

Tradiția spune că Sfântul Nicolae a salvat de la prostituţie trei surori foarte sărace. Tatăl se gândise deja să le împingă spre desfrâu, iar când Sfântul Nicolae a auzit povestea, în miez de noapte, le-a sărit în ajutor fetelor. Le-a lăsat o pungo cu bani la fereastră, iar atunci când tatăl fetelor a găsit-o, acesta i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru cee ace I s-a întâmplat. Bărbatul a folosit banii pentru a-și mărita fata cea mare și a făcut același lucru și cu celelalte două mai mici..

Această întâmplare i-a determinat pe oameni să își ofere daruri de Moș Nicolae. Ba mai mult, preoții spun că Sfântul Nicola ear fi adevăratul Moș Crăciun și asta pentru că Nicolae era considerat aducător de daruri.

Moş Nicolae este numit Sân-Nicoară

Se mai spune că Moș Nicolae ajută văduvele și orfanii, dar și fetele sărace la măritat. Tot el este stăpânul apelor și îi salvează de la înec pe navigator, dar și pe soldații de pe câmpul de luptă.

În Transilvania, Moş Nicolae este numit Sân-Nicoară şi este unul dintre cei mai populari sfinţi. Potrivit legendei, acesta poate fi văzut în noaptea de Anul Nou, când se spune că cerurile se deschid de trei ori.

Urmăriți Impact.ro și pe