Sfânta Maria Mică 2022. Ce nu este bine să faci. Tradiții și obiceiuri

Emanuela Pană 07.09.2022, 15:00
Sfânta Maria Mică 2022. Ce nu este bine să faci. Tradiții și obiceiuri

Sfânta Maria Mică 2022, ce nu este bine să faci. Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită anual pe data de 8 septembrie și este cea mai mare sărbătoare a lunii, marcând începutul noului an bisericesc. Iată ce nu este bine să faci pe 8 septembrie 2022, de Sfânta Maria Mică. Tradițiile și obiceiurile legate de această zi de mare sărbătoare, în continuare.

Sfânta Maria Mică 2022. Ce nu este bine să faci. Tradiții și obiceiuri

Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca Sfânta Maria Mică, este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care începe la 1 septembrie. Este cea mai mare sărbătoare a toamnei și este celebrată anual pe data de 8 septembrie. Sfânta Maria Mică este sărbătorită atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică. În acestă zi spunem „La mulți ani!“ tuturor celor care poartă numele Maria, Marian și alte derivate.

Legenda nașterii Maicii Domnului

În tradiția creștină există o legendă potrivit căreia părinții Fecioarei Maria, Drepții Ioachim și Ana, deși înaintați în vârstă, își doreau nespus de mult un copil. Întrucât încercările de o viață nu au dat roade, singura lor șansă a rămas rugăciunea. Se spune că Dumnezeu a ascultat rugile lor fierbinți și le-a dăruit un odor cu o chemare dumnezeiască, cu o menire sfântă pe pământ.

Astfel a venit pe lume fiica Părintelui Ceresc, Mama Fiului şi mireasa Duhului Sfânt, Împărăteasa tuturor Sfinţilor, sprijinitoarea păcătoşilor, atotputernica ajutătoare şi rugătoare pentru toţi oamenii, Maica îndumnezeirii şi mântuirii, mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită decât serafimii, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care ne miluieşte pe noi.

Sfânta Maria Mică 2022

Sfânta Maria Mică, sărbătorită în fiecare an la data de 8 septembrie, este considerată una dintre cele mai mari sărbători închinate „celei mai cinstite decât heruvimii şi mai mărite fără de asemănare decât serafimii“. Biserica Ortodoxă o cinstește pe Fecioara Maria la fiecare slujbă prin rugăciuni, cântări religioase, acatiste sau paraclise, numind-o adesea Preasfânta, Preacurata, Preabinecuvântata, slăvita Stăpâna noastră, de Dumnezeu Născătoarea.

Sfânta Maria Mică este sărbătorită la trei săptămâni după praznicul Adormirii Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare), cinstit pe data de 15 august. Astfel, anul bisericesc începe cu Nașterea Maicii Domnului și se încheie cu Adormirea Maicii Domnului.

Sfânta Maria Mică este o sărbătoare cu dată fixă și se numără printre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Pe data de 8 septembrie, credincioșii țin candelele aprinse în dreptul icoanei Maicii Domnului și duc la biserică fructele toamnei ca să fie sfințite și apoi împărțite celor sărmani.

Sfânta Fecioară Maria are patru sărbători în calendarul ortodox, după cum urmează:

  • Nașterea Maicii Domnului – 8 septembrie;
  • Intrarea în biserică a Maicii Domnului – 21 noiembrie;
  • Buna Vestire – 25 martie;
  • Adormirea Maicii Domnului – 15 august.

Ce nu este bine să faci de Sfânta Maria Mică

Sărbătoarea nașterii Maicii Domnului aduce cu ea o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții. În cultura populară, în funcție de zonă, există mai multe superstiții legate de această zi. Așadar, iată ce nu este bine să faci de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului!

Sfanta Maria Mica 2022
Ce nu e bine sa faci de Sfanta Maria Mica

Potrivit tradiției, de Sfânta Maria Mică credincioșii nu au voie să aprindă focul, oricât de frig ar fi, pentru că aduce ghinion și boală și nu au voie să muncească. Astfel, în această zi de mare sărbătoare nu se spală, nu se calcă rufe și nu se face curățenie în casă. Se spune că dacă faci aceste lucruri în preajma sărbătorii atragi răul asupra ta și a casei tale.

Totodată, de sărbătoarea nașterii Maicii Domnului credincioșii nu au voie să mănânce gătit. Cei care aleg să consume mâncare gătită atrag asupra lor boli care „îi pocesc“. În această zi nu se prestează nici munci agricole. Cei care lucrează pământul de Sfânta Maria Mică vor avea probleme cu recoltele, iar vitele li se vor îmbolnăvi.

Tradiții, obiceiuri și superstiții

Seria tradițiilor și superstițiilor de Sfânta Maria Mică nu se oprește însă aici. Iată alte reguli de care creștinii țin cont în ziua când este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului:

  • În această zi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor. Se spune că astfel vor primi pruncul dorit;
  • De Sfânta Maria Mică, femeile trebuie să împartă struguri și prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele şi să primească şi ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă;
  • În fiecare casă trebuie să existe câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria;
  • Pe 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului, bărbaţii nu au voie să meşterească sau să facă treabă prin gospodărie;
  • În cultura populară se mai spune că cei ce nu și-au adunat plante medicinale înainte de 8 septembrie nu trebuie să mai facă acest lucru, pentru că acestea îşi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după Sfânta Maria Mică;
  • Dacă plouă în ziua în care este celebrată Sfânta Maria Mică, maramureșenii cred că toamna va fi urâtă și cu precipitații, iar dacă înfloresc merii şi perii, înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege uşor;
  • În alte regiuni, oamenii sunt convinși că vremea se strică de tot după Nașterea Maicii Domnului, vara devenind o simplă amintire;
  • Începând cu această zi nu se mai poartă pălărie, întrucât se anunță vreme rea. De aici și vorba „O trecut Sântămăria, leapădă şi pălăria“.

Cea mai puternică rugăciune către Sfânta Maria

Sfintei Fecioare Maria îi sunt adresate mai multe rugăciuni, însă în ziua în care este sărbătorită nașterea ei este bine să se rostească cu credință următoarea rugăciune:

„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.

În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).

Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale, Amin!“.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...