Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoşani, sancționat după decesul din ambulanță al copilului de 3 ani și jumătate: “Copilul a fost ventilat doar mecanic”

Elena Avramescu 02.03.2021, 13:11
Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoşani, sancționat după decesul din ambulanță al copilului de 3 ani și jumătate: “Copilul a fost ventilat doar mecanic”

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoşani, sancționat. Începe să se facă dreptate în urma evenimentului nefericit petrecut în noaptea de 17 spre 18 februarie, când un copil de trei ani şi jumătate a decedat într-o ambulanță. Astfel că SJA Botoşani a fost sancţionat contravenţional.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoşani, sancționat

Se pare că sancţiunea sub formă de avertisment a fost dispusă de o echipă de control a DSP, după ce a verificat activitatea SJA imediat după înregistrarea evenimentului, constatând lipsa unor proceduri operaţionale şi a tabelelor de luare la cunoştinţă a acestora de către medicii din dispecerat, pentru întreaga activitate de intervenţie.

În plus, s-a aplicat o sancţiune contravenţională sub formă de amendă, de 2.000 de lei și medicului coordonator care era de gardă în noaptea respectivă, pentru neasigurarea triajului apelurilor primite prin sistemul de urgenţă dar şi pentru nestabilirea priorităţilor cazurilor.

Copilul a fost ventilat doar mecanic, cu balon, iar medicul ar fi putut să continue tratamentul specific resuscitării cardio-pulmonare, a declarat Adăscăliţei.

Incidentul a avut loc în noaptea de 17 spre 18 februarie, când copilul a prezentat simptomele unei răceli, iar familia a sunat la 112 atunci când copilul a început să scuipe sânge. La scurt timp după, acesta a intrat în stop cardio-respirator, după ce a fost preluat de cadrele medicale de la ambulanţă.

Serviciul Judetean de Ambulanta Botosani, sanctionat
SJA Botosani

Din descrierea părinților, copilul a avut o pierdere scurtă de conștiență, asemănătoare unei crize de la febră și a fost trimis în prima clipă un echipaj de tip B, cu asistent medical. La trei minute, dispecerul nostru a reluat legătura cu tatăl și a întrebat dacă copilul are semne vitale, iar pe un ton calm s-a răspuns: copilul are puls și respiră. Asta nu necesita trimiterea unui al doilea echipaj.

Având în vedere confirmarea despre starea copilului, familia s-a oferit să iasă în întâmpinare, pentru a reduce din distanță și s-au întâlnit la jumătatea traseului. La preluare, echipajul a găsit copilul în asistolă – activitate cardiacă absentă – și pupilele dilatate, palid. El a fost preluat fără semne vitale. În momentul acela a fost cerută o ambulanță cu medic, pentru că era motivație, și s-a efectuat resuscitarea până la sosirea echipajului cu medic, continuată apoi de acel echipaj, a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Botoșani, Nicuşor Curteanu.

Apelul ar fi venit la ora 23:26, într-o localitate care se afla la 50 de kilometri de stația central. După acest incident tragic, tatăl copilului a anunțat că va face plângere împotriva Serviciului de Ambulanță Județean Botoșani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI