Serviciile secrete au încă 15 generali. Numele lor este ascuns de Klaus Iohannis

Dumitru Puha 30.11.2023, 10:10
Serviciile secrete au încă 15 generali. Numele lor este ascuns de Klaus Iohannis
  • Cu ocazia tradiționalelor avansări în grad făcute de Președintele României, în acest an, șapte colonei din Serviciul de Informații Externe (SIE) și cinci ofițeri ai Serviciului Român de Informații (SRI) au devenit generali.
  • Numele ofițerilor din serviciile secrete sunt secretizate, trecute în anexele Monitorului Oficial, care nu sunt publice.

Administrația Prezidențială a decis să nu publice numele persoanelor avansate de la gradul de colonel la cel de general cu ocazia Zilei Naționale a României. În decizia de avansare publicată în Monitorul Oficial nu este precizat și numele ofițerilor avansați. Numele acestora sunt trecute în anexele deciziei, anexe care nu sunt publice.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, mai multe decrete de înaintare în gradul de general a mai multor militari. Printre ei, Mircea Grigore Adrian, procuror militar în cadrul DNA, cel care a închis ancheta în cazul achizițiilor SRI.

Astfel, în acest an, șapte colonei din Serviciul de Informații Externe (SIE) și cinci ofițeri ai Serviciului Român de Informații (SRI) au devenit generali.

Alți trei colonei din Serviciul de Pază și Protocol (SPP) au fost înaintați la gradul de general. Lor li se adaugă alți cinci colonei în retragere din ministerul de Interne și cinci din ministerul Apărării.

Inclusiv inspectorul general al Poliției Române a fost avansat în grad. „Domnul chestor principal de poliție Matei Ioan Benone-Marian se avansează în gradul profesional de chestor-șef de poliție”, se arată într-un anunț din MO.

Cazul Mircea Adrian

Printre cei înaintați la gradul de general îl găsim și pe colonel Mircea Adrian din Ministerul Apărării Naționale, procuror șef al secției militare a DNA. 

Spotmedia a scris, recent, că Mircea Adrian a clasat dosarul deschis de Liviu Lascu, fost șef al serviciului militar din parchetul anticorupție. Acesta a fost practic dat afară din instituție de noul șef Marius Voineag. 

În iunie, procurorul Mircea Adrian a fost delegat la șefia serviciului militar al DNA și apoi redelegat la 1 octombrie. Pe 18 octombrie, dosarul achizițiilor SRI a fost clasat.

Mircea Adrian l-a înlocuit pe procurorul Liviu Lascu, cel care a făcut percheziții la SRI privind o serie de achiziții publice plătite, fără ca produsele să fie livrate.

Lista publică a ofițerilor înaintați în grad de Klaus Iohannis cu ocazia zilei naționale de 1 Decembrie poate fi accesată aici. 

Urmăriți Impact.ro și pe