Serviciile secrete ar putea verifica ce site-uri accesează românii. Ce au decis senatorii despre citirea mesajelor de pe WhatsApp

Mihnea Tălău 10.02.2022, 10:36
Serviciile secrete ar putea verifica ce site-uri accesează românii. Ce au decis senatorii despre citirea mesajelor de pe WhatsApp

Comisiile juridică, pentru comunicaţii şi economică din Senat au dat raport favorabil proiectului de lege al Guvernului referitor la comunicaţiile electronice. Ce-i drept, au fost eliminate referințele pe baza cărora serviciile secrete puteau citi conversațiile de pe aplicațiile de mesagerie, precum WhatsApp, Telegram sau Signal.

Numai că, dacă legea trece de Senat, for decizional în acest caz, aceleași servicii vor putea cere date despre site-urile din România și cine le accesează.

La comisii, modificări doar de fațadă

Astfel, Articolul 10.2 din proiectul de act normativ a fost modificat, după ce, potrivit senatorului PNL Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice, acesta „a stârnit îngrijorări sub aspectul încălcării unor drepturi şi libertăţi fundamentale” privind posibilitatea ca servicii care activează în domeniul siguranţei naţionale să solicite informaţii prin acces inclusiv la aplicaţii de tip WhatsApp, Telegram.

Telefoanele care emit cele mai mari radiaţii SAR. La ce trebuie să fii atent când cumperi un mobil

Propunerea Iulia Scântei, avansată în urmă cu o săptămână, în cadrul unei şedinţei a Comisiei juridice, a fost însuşită marţi în comisiile reunite de specialitate şi prevede că, la solicitarea organelor autorizate, cu respectarea prevederilor din Codul de procedură penală, furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP acordă „conţinutul decriptat al comunicaţiilor tranzitate în reţelele proprii”.

Articolul 10.2 amendat în Comisie, prin eliminarea sintagmei „furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere”, prevede că „Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP au obligaţia să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică sau a actelor de autorizare dispuse potrivit Codului de procedură penală, precum şi potrivit Legii privind securitatea naţională”.

USR s-a pronunţat pentru eliminarea în integralitate a articolului 10, dar amendamentul a fost respins.

Vizate sunt companiile care oferă găzduire pe servere

Cu toate acestea, potrivit proiectului sunt vizate în continuare companiile care oferă găzduire pe serverele lor pentru site-urile din România, fapt acuzat de Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI), scrie libertatea.ro.

„Din păcate, Comisiile Senatului au rezolvat doar jumătate din problema interceptărilor adăugată pe șest și descoperită de noi în Codul Comunicațiilor în decembrie 2021, păstrând toate obligațiile pentru o categorie de furnizori extrem de larg definită (furnizor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP) – fără a oferi vreo justificare logică sau legală”, a explicat Manolea pe site-ul asociației.

Proiectul urmează să fie dezbătut în plenul Senatului, for decizional în acest caz.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...