Serghei Lavrov s-a dat de gol. Care este adevăratul obiectiv al Rusiei în Ucraina

Beatrice Dumitru 25.07.2022, 16:28
Serghei Lavrov s-a dat de gol. Care este adevăratul obiectiv al Rusiei în Ucraina

La câteva ore după declanșarea războiului în Ucraina, pe 24 februarie, Vladimir Putin a spus că obiectivele Rusiei sunt „demilitarizarea și denazificare” țării vecine. Dar șeful diplomației ruse a dezvăluit pentru ce luptă Moscova în fosta republică sovietică de cinci luni.

Obiectivul Rusiei în Ucraina

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a spus la un summit al Ligii Arabe de la Cairo, că Rusia este hotărâtă să ajute ucrainenii „să se elibereze de povara regimului absolut inacceptabil” și a acuzat Kievul și pe „aliații săi occidentali” că au făcut propagandă menită să asigure că Ucraina „devine inamicul etern al Rusiei”.

Astfel, oficialul de la Moscova a recunoscut că obiectivul principal al Rusiei în Ucraina este de a răsturna guvernul președintelui Volodimir Zelenski, în timp ce armata Kremlinului continuă să lovească orașele din țara vecină, notează Sky News.

Serghei Lavrov s-a dat de gol. Care este adevăratul obiectiv al Rusiei în Ucraina
Rusia a declanșat războiul din Ucraina pe 24 februarie.

Poporul rus și ucrainean vor continua să trăiască împreună, cu siguranță vom ajuta pe poporul ucrainean să scape de regimul, care este absolut antipopor și antiistoric. Cele două popoare vor trăi împreună în viitor” a declarat acesta.

„Ne pare rău pentru istoria Ucrainei

Serghei Lavrov a mai spus că Federaţiei Ruse „îi pare rău pentru poporul ucrainean”, care merită „ceva mai bun”.

Ne pare rău pentru istoria Ucrainei, care se prăbuşeşte în faţa ochilor noştri, şi ne pare rău pentru cei care au cedat propagandei de stat a regimului de la Kiev şi pentru cei care o susţin în ideea de a face din Ucraina inamicul etern al Rusiei”, a mai declarat șeful diplomației ruse.

Remarcile ministrului rus vine pe fondul eforturilor Ucrainei de a relua exporturile de cereale din porturile sale de la Marea Neagră, ceea ce ar contribui la atenuarea penuriei globale de alimente, si contrastează puternic cu linia Kremlinului la începutul războiului, când oficialii ruși au subliniat în mod repetat că „nu avem planuri de a schimba regimul în Ucraina”, ucrainenii fiind cei care decid sub ce conducere vor să trăiască.

Ministrul rus a mai susținut că Rusia este pregătită să discute un acord pentru a pune capăt ostilităților, dar Kievul a suspendat negocierile de pace și și-a declarat intenția de a învinge Rusia pe câmpul de luptă, adăugând că Occidentul a încurajat Ucraina să continue lupta. Cele două părți au purtat ultimele tratative pentru pace fața în față pe 29 martie, la Istanbul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...