Serghei Lavrov, avertisment dur după moartea Dariei Dughina: „Nu poate exista nicio milă pentru executanţi”

Elena Avramescu 24.08.2022, 08:18
Serghei Lavrov, avertisment dur după moartea Dariei Dughina: „Nu poate exista nicio milă pentru executanţi”

Sâmbătă seara, Daria Dughina, jurnalistă şi politolog, fiica lui Aleksandr Dughin, filosof şi scriitor ultranaţionalist care promovează o doctrină imperialistă, a fost ucisă sâmbătă seara după ce a fost prinsă în explozia vehiculului pe care îl conducea. Împreună cu tatăl său se întorceau, în vehicule diferite, de la un festival cultural desfăşurat în regiunea Moscovei.

Serghei Lavrov promite să răzbune moartea Dariei Dughina

Daria Dughina, la fel ca și tatăl său, susţinea deschis ofensiva militară rusă în Ucraina, declarând în mod public că susține întru totul ce se întâmplă acolo.

Foarte multe persoane cunoscute din Rusia, în special politicieni, au fost șocați la auzul veștii morții acesteia, iar unul dintre ei este chiar ministrul de externe rus Serghei Lavrov, care a cerut să fie tratați fără milă toți cei vinovați de asasinarea Dariei Dughina.

„Aceasta a fost o crimă barbară pentru care nu există scuză. Nu poate exista nicio milă pentru organizatori, comanditari şi executanţi”, a spus marţi şeful diplomaţiei ruse, conform AFP.

„Ea a murit pe front pentru naţiune, pentru Rusia. Frontul este aici. Printre primele cuvinte pe care am învăţat-o, în copilăria ei, sunt evident ‘Rusia’, ‘puterea noastră’, ‘poporul nostru’, ‘imperiul nostru’”, a spus și tatăl Dariei, Aleksandr Dughin, în timp ce se afla în faţa sicriului cu corpul fiicei sale.

În cursul zilei de luni, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a publicat concluziile anchetei sale, în care era notat faptul că asasinatul a fost comis de o agentă a serviciilor secrete ucrainene, Natalia Vovk, născută în 1979.

Se pare că aceasta a sosit în Rusia la data de 23 iulie 2022 împreună cu fiica sa în vârstă de 12 ani, unde a închiriat un apartament în blocul în care locuia Daria Dughina. După atentat, agenta ucraineană ar fi trecut graniţa în Estonia cu acelaşi autoturism cu care intrase în Rusia, însă nu înainte de a schimba de trei ori plăcuţele de înmatriculare.

FSB l-a gasit un timp record pe asasinul Dariei Dughina. Agentia s-a confrutat cu suspiciuni ca in loc sa rezolve crimele le insceneaza sau le ascunde
Masina in care a murit Daria Dughina

Ucraina neagă acuzațiile Rusiei

În pofida acestor acuzații, Kievul a negat orice implicare în asasinat, spunând că sunt false afirmațiile cu privire la faptul că presupusa autoare a atentatului ar fi fost membră a regimentului Azov, o unitate de extremă-dreaptă integrată în armata ucraineană.

Secretarul Consiliului pentru Securitate din Ucraina, Oleksii Danilov, este ferm convins  că asasinarea Dariei Dughina a fost o execuţie săvârşită de serviciile secrete ruse. Danilov a ținut să nege acuzaţiile serviciilor secrete ruse care au atribuit Ucrainei responsabilitatea pentru moartea Dariei Dughina, jurnalistă şi politolog, care împărtăşea ideile conservatoare ale tatălui său.

„Nu ne-a interesat deloc Dughina, chiar era fără importanţă pentru noi. FSB (Serviciul Federal de Securitate) este cel care a făcut-o, iar acum va spune că cineva dintre ai noştri este implicat. Ucrainenii nu lucrează aşa. Bărbaţii şi femeile noastre au sarcini mult mai importante de îndeplinit. Nu suntem implicaţi deloc în explozia care a ucis această femeie, este opera serviciilor secrete ruse”, a spus Oleksii Danilov.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...