REACȚIE EXCLUSIVĂ

Sentința în dosarul Colectiv a fost amânată încă o dată. Adrian Albu: „Pe mine nu m-ar mira să îi achite pe toți”

Gabriela del Pupo 03.05.2022, 11:53
Sentința în dosarul Colectiv a fost amânată încă o dată. Adrian Albu: „Pe mine nu m-ar mira să îi achite pe toți”

Dosarul „Colectiv”, sentință amânată pentru a patra oară de judecătorii Curții de Apel București. Rudele victimelor și supraviețuitorii tragediei așteaptă de 6 ani și jumătate o sentință. Aducerea pentru audieri într-un alt caz a lui Cristian Popescu Piedone, unul dintre principalii inculpați în acest dosar, a dat de înțeles că astăzi ar putea să fie dată sentința finală în acest dosar. Primarul Sectorului 5 nu este sub control judiciar și plănuia să părăsească țara cu doar câteva zile înainte de termenul de astăzi. Ieri, acesta și-a delegat atribuțiile pentru o perioadă de 6 luni. Impact.ro a obținut o primă reacție de la unul dintre supraviețuitori care este revoltat de această nouă amânare.

„Eu sunt convins că o să încerce să fugă din țară din nou”

Adrian Albu și-a pierdut sora în incendiul care a ucis 65 de tineri, iar tatăl său a murit după ce s-a îmbolnăvit în urma pierderii. Astăzi se îndrepta spre Curtea de Apel sperând ca după atâtea amânări să îi vadă pe cei responsabili în spatele gratiilor.

„Trebuia să vedem o sentință mai demult, încă din timpul procesului de când s-au reunit cauzele, de la ultima disjungere, după s-au răzgândit și au făcut tot balamucul ăla cu procurorul DNA-ului, lucrurile trebuiau să fie clare de atunci.

Eu nu înțeleg ce durează atât de mult, pentru că de scris trebuiau să scrie până acum, din 4 decembrie de la ultimul termen când ne-am prezentat la Curte. Pe mine nu m-ar mira să îi achite pe toți și să ne pună pe noi să plătim cheltuielile de judecată.

Eu sunt convins că nu o să încerce să fugă din țară din nou. Eu cred că este în foarte mare siguranță. Nu cred că va fi condamnat. Nu mai cred, dacă am crezut până acum, nu mai cred.” spune Adrian Albu.

Resemnare este sentimentul care îi încearcă pe mulți din cei care așteaptă sentința definitivă în acest dosar, dar și o demarare a dosarului Colectiv doi, în care sunt acuzați responsabilii de luarea deciziilor în ceea ce privește tratamentul pacienților după ce aceștia au supraviețuit incendiului.

„Încet, încet, către asta mergem. Eu făceam parte dintr-o familie de 4 persoane, mama, tata, sora mea și cu mine. Sunt singurul supraviețuitor în momentul de față, din toată familia. Sora mea a murit la Colectiv, tatăl meu s-a îmbolnăvit după aceea, și a murit și el. Cam ce speranțe îmi mai pun eu în țara asta? S-a văzut întotdeauna, penalii care ajung în funcții publice sunt protejați. Pentru că este nevoie de ei, să ia măsuri pe care alții care nu ar avea „sfori” nu le-ar lua. Ei au „sfori” pentru că pot fi șantajați. „Știi tu dosarul acela? Se poate judeca!”. Arafat este cercetat teoretic în al doilea dosar de la Colectiv, acela în care sunt și Ponta și Băniciou și Oprea. Domnul Arafat este în continuare în funcții, în continuare îi trec bani pe mână. Cred că acesta o să fie cazul și la Piedone.„, a adăugat Albu.

Atât rudele victimelor cât și supraviețuitorii nu se mai așteaptă la o mobilizare care să schimbe ceva din partea societății civile, așa cum s-a întâmplat după tragedie. Nu pentru că s-ar fi produs o schimbare de percepție, ci pentru că autoritățile au ajuns să ignore astfel de manifestări.

„Societatea civilă care s-a trezit la Colectiv va fi ignorată, cum a fost ignorată în toți anii care au trecut de atunci. L-a durut undeva pe Dragnea când au ieșit 600.000 de oameni în stradă? Este un cerc vicios. Sunt unii care ajung prin Parlament și votează cum li se dictează, după care sunt cei din executiv, care iau măsurile ca acei bani să se ducă unde trebuie. Noi dacă nu rupem cercul acesta vicios o să avem în continuare Colectiv, am avut zeci de mii de morți în pandemie pentru care nu a răspuns nimeni. Credeți că se mai uită cineva la 65 de oameni de la Colectiv?” a concluzionat Adrian Albu.

Foto: wowbiz.ro

„M-am împăcat de mult timp cu gândul că o să merg la pușcărie și mă bucur că în sfârșit se termină toată așteptarea”

Unul dintre patronii clubului Colectiv, inculpat în dosar, spune că este ferm convins că va face închisoare și se aștepta ca astăzi să fie pronunțată sentința. Costin Mincu pledează însă în continuare pentru nevinovăția sa și spune că nu a fost implicat în organizarea evenimentului.

„Vă salut, prieteni! Mâine cred că aflăm decizia finală în dosarul Colectiv.
De cât timp stau cu conservele în bagajele făcute, cred că au și expirat.
M-am împăcat de mult timp cu gândul că o să merg la pușcărie și mă bucur că în sfârșit se termină toată așteptarea asta.
Nu visez vreo achitare și asta nu pentru că mă consider vinovat, ci pentru că am renunțat de mult să cred că adevărul are un rol major în decizie.
Mă bucur că, după simulacrul de proces de care am avut parte la Tribunalul București, măcar la Curtea de Apel am fost ascultați și probele pe care le-am adus în apărarea noastră au fost acceptate.
Oricare ar fi decizia acestor judecători măcar de dată asta au auzit și ce am avut noi de spus.
Nu sunt genul de prost care să-și construiască convingeri fără argumente și o să mă gândesc mereu ce puteam să fac eu că să previn tragedia asta.” a scris patronul pe Facebook.

Costin Mincu spune că acel club a funcționat în legalitate și pasează vina pe instituțiile statului. Mai crud și grav acesta spune că nu a avut legătură cu organizarea evenimentului și încearcă să argumenteze că una dintre victimele incendiului ar fi organizat concertul.

„Dar, trecând peste orice discuție referitoare la ce trebuia sau puteam în mod real să fac eu, două lucruri am să le spun mereu, pentru că ele sunt 100% adevărate și o să le pot proba oricând:

1. Nu eu am organizat evenimentul! Cei doi organizatori și-au pierdut din păcate viață în tragedie, și tot din păcate unul dintre ei a fost declarat erou național, cu toate că, a fost cel care a adus firma de artificii în club și a decis montajul final cu artificierii.
Așa e la noi, în România, poți să fi erou sau cel mai mare criminal, după câteva săptămâni în care politicul și presă își dau mâna că să convingă o țară întreagă că albul e negru.

2. Clubul Colectiv a funcționat legal! Am avut documentele finale, Autorizația de Funcționare și Acordul de funcționare. Ne-au controlat și Primăria și ISU și Poliția, toți au considerat că funcționăm legal și ne-au permis să existăm.
Dar e mai ușor să urlii prin trompetele din media că „patronii groazei” au fost exclusiv de vină, decât să faci reforme în instituții conduse de baroni instituționali – Vezi ISU și Arafat.

Eu mâine plec la pușcărie, dar într-un exercițiu de speranța va spun la revedere!
Cred că pentru mine o să fie mai ușor, nu o să mai trăiesc pe răspunderea mea. Pentru voi o să fie mai greu, o să rămâneți patronati de aceeași clasa politică, plătind taxe și impozite, dar trăind exclusiv pe răspunderea voastră.
Așa că va urez, Curaj!
Butch.” a completat acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...