Piedone și-a delegat atribuțiile de primar. Pe 3 mai se pronunță sentința definitivă în „Dosarul Colectiv

Mihnea Tălău 02.05.2022, 17:20
Piedone și-a delegat atribuțiile de primar. Pe 3 mai se pronunță sentința definitivă în „Dosarul Colectiv

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a delegat luni competențele. Începând cu 02.05.2022, atribuțiile primarului Sectorului 5 sunt preluate de viceprimarul Nicolaidis Mircea-Horațiu pe o perioadă de 6 luni, cu excepția atribuțiilor de ofițer de stare civilă. Dispoziția edilului are legătură cu faptul că marți, 3 mai, Curtea de Apel București urmează să pronunțe sentința definitivă în „Dosarul Colectiv, în care, în primă instanță, Piedone a primit 8 ani şi 6 luni de închisoare, pentru abuz în serviciu.

Sentința definitivă în „Dosarul Colectiv” se pronunță pe 3 mai

Curtea de Apel Bucureşti urmează ca pe 3 mai, dacă nu vom asista la o noi tertipuri de amânare, să pronunţe sentința definitivă în „dosarul Colectiv”, în care fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în legătură cu imensa tragedia în urma căreia și-au pierdut viața 64 de persoane.

Până acum, pronunțarea a fost amânată de trei ori.

Pe data de 29.04, Cristian Popescu Piedone a fost ridicat de pe Aeroportul Otopeni, fiind dus la audieri la DNA într-un nou dosar de corupție vizând salubrizarea din sector. S-a speculat la momentul respectiv, că primarul ar fi vrut să fugă din țara de teama pedepsei cu închisoarea.

În cazul în care instanța menține sau mărește pedeapsa, edilul Sectorului 5 va sta pentru mulți ani în spatele gratiilor. Prin vacantarea postului, în termen de 6 luni, conform legii, la Primăria Sectorului 5 urmează să se organizeze noi alegeri pentru funcția de primar.

Cristian Popescu-Piedone reacționează după stenogramele în care îi cerea jumătate de stație de metrou lui Ion Rădoi

Condamnările din „Dosarul Colectiv”

Tribunalul București a pronunțat, în decembrie 2019. primele condamnări în dosarul Colectiv:
 • Cristian Popescu-Piedone – fost primar al Sectorului 4 și actual primar al Sectorului 5: 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru Clubul Colectiv.
 • George Alin Anastasescu – patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
 • Costin Mincu – patron Colectiv: 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
 • Paul-Cătălin Gancea – patron Colectiv: 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

 

 • Antonina Radu – pompier ISU: 9 ani si 2 luni de închisoare cu executare.
 • George-Petrică Matei – pompier ISU: 9 ani si 2 luni de închisoare cu executare.
 • Aurelia Iofciu – angajată a Primăriei Sector 4: 8 ani de închisoare cu executare.
 • Luminiţa Larisa Ganea – consilier superior la Primăria Sector 4: 7 ani de închisoare cu executare.
 • Sandra Ramona Moţoc- referent superior la Primăria Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare.
 • Daniela Ioana Niță – patron firmă de artificii: 12 ani si 8 luni de închisoare cu executare (a fost găsită moartă, în august 2021).
 • Cristian Mihai Niţă – patron firmă de artificii: 3 ani si 6 luni de închisoare cu executare, între timp aceasta a fost găsită decedată în vara anului 2021 în propria locuință.

 

 • Zaharia Viorel – pirotehnist: 9 ani si 8 luni de închisoare cu executare.
 • Moise Marian – pirotehnist: 10 ani de închisoare cu executare.

Trebuie spus că Tribunalul București a stabilit și amenzi dar și daune morale în valoare de 50 de milioane de euro pentru victimele incendiului.

Urmăriți Impact.ro și pe