Semnificația Crăciuniței. De ce este bine să o ai în casă de Crăciun

Cazacu Alexandru 24.12.2022, 15:51
Semnificația Crăciuniței. De ce este bine să o ai în casă de Crăciun

Denumită științific „Euphorbia pulcherrima”, Crăciunița este o plantă originară din Mexic și Guatemala. În caz că nu știați, pe lângă pomul de iarnă, Crăciunița este un alt simbol al sărbătorilor de iarnă. Dar care este semnificația Crăciuniței și de ce este bine să o avem în casă de Crăciun? Puteți afla răspunsul la aceste întrebări, citind rândurile următoare.

Ce simbolizează Crăciunița, de fapt

Cunoscută și sub denumirea de „Floarea Nopții Sfinte” sau „Steaua Crăciunului”, Crăciunița se bucură de un real succes în preajma sărbătorilor de iarnă. Este cu adevărat incredibil modul în care își schimbă culoarea frunzelor din verde în roșu, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care mulți oameni o achiziționează înainte de Crăciun.

Pentru cei care nu știu, Crăciuniță are formă de stea și înflorește în luna decembrie, în preajma Crăciunului. Pe lângă faptul că ne înfrumusețează întreaga locuință, există mai multe motive pentru care trebuie să avem în casă o astfel de plantă. Se spune că cei care o Crăciuniță pe masa de Crăciun vor avea parte de sărbători minunate și pline de bucurii. În plus, Crăciunița este considerată un simbol al credinței și purității, așa că descrie cel mai bine miracolul de Crăciun.

Semnificația Crăciuniței. De ce este bine să o ai în casă de Crăciun

După cum spuneam, există mai multe motive pentru care este bine să ai o Crăciuniță în casă, mai ales de Crăciun. Este o floare reprezentativă a Crăciunului, iar denumirea i-a fost atribuită datorită perioadei în care înflorește, a formei și a culorii sale.

De ce să ai de sărbători o Crăciuniță în casă? Se spune că această planta simbolizează, printre altele, iubirea și speranța. De asemenea, ea atrage norocul și bunăstarea în casă, iar cei care o au pe masa de Crăciun vor avea parte de sărbători frumoase și liniștite.

Pe lângă toate acestea, „Euphorbia pulcherrima” este o plantă perenă, așa că te poți bucura de frumusețea sa mai mulți ani la rând. După ce înflorește va avea nevoie de o perioadă de repaus de aproximativ 60 de zile, când irigarea se face mai rar. În timpul sezonului estival, Crăciunița se transplantează în ghivece mai mari.

Semnificația Crăciuniței
Semnificația Crăciuniței. De ce e bine să o ai în casă de Crăciun

Povestea Crăciuniței

Crăciunițele sunt originare din America Centrală, mai exact dintr-o zonă din sudul Mexicului, unde înfloresc în timpul iernii. Poinsettia (Euphorbia pulcherrima) a fost făcută cunoscută pe scară largă datorită unui bărbat pe nume Joel Roberts Poinsett (de unde vine și denumirea). El a fost primul ambasador al SUA în Mexic, în 1825.

Există o veche legendă mexicană care ne poate explica cum a apărut legătura dintre Crăciunițe și sărbătoarea Nașterii Domnului, iar aceasta sună cam așa:

A fost odată o sărmană fată care voia să meargă la slujba de Crăciun, însă nu avea un cadou să ducă la biserică. În timp ce spre capelă, vărul ei a încercat să o înveselească, spunându-i: „Sunt sigur că până și cel mai mic cadou, oferit de cineva care îl iubește, îl va face fericit pe Iisus”.

Fetița nu știa ce poate oferi, așa că a cules o mână mică de buruieni de pe marginea drumului și a făcut din ele un buchet. S-a simțit stânjenită pentru că nu putea să facă decât acest mic cadou. În timp ce trecea prin capelă până la altar, și-a amintit cuvintele vărului său și a început să se simtă mai bine.

Apoi, ea a îngenuncheat și a pus buchetul în partea de jos a altarului. Deodată, buchetul de buruieni a izbucnit în flori roșii aprinse și toți cei care le-au văzut au fost siguri că au asistat la o minune. Din acea zi, Crăciunițele au fost cunoscute sub numele de „Florile Nopții Sfinte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...