Semnalul radio misterios care vine din galaxia noastră. Ce spun specialiștii

Mihai Roșoiu 05.11.2020, 13:25
Semnalul radio misterios care vine din galaxia noastră. Ce spun specialiștii

Astronomii sunt în alertă după ce zilele trecute au fost detectat un semnal radio misterios, care vine din galaxia noastră. Specialiștii au înregistrat momentele și au început să emite deja ipoteze despre proveniența acestora. Semnalele depistate în această săptămână nu sunt singurele din istorie, însă au ceva special. Cercetătorii încearcă să afle cât mai multe detalii despre ele.

Semnalul radio misterios vine, pentru prima data, din galaxia noastră

Aceste semnale radio misterioase, dar extrem de intense sunt denumite generic FRB sau Fast Radio Burst. Pentru angajații în domeniu nu mai reprezintă o noutate, dar pentru oamenii obișnuiți informațiile sunt destul de interesante. Cea mai importantă este puterea acestora. Astronomii au măsurat și au ajuns la concluzia că semnalele sonore sunt de 100.000.000 de ori mai puternice decât Soarele.

Ele sunt imposibil de detectat fără tehnologie și până acum, oamenii de știință au tras câteva concluzii despre precedentele descoperiri similare. Niciuna nu este certificată. În 2007 au fost detectate și înregistrate primele astfel se semnale. De-atunci și până astăzi, nimeni nu a putut oferi o explicație științifică despre proveniența acestora.

Cele mai des întâlnite ipoteze sunt legate de dispariția unor găuri negre. În mod evident, nu putea lipsi nici varianta transmiterii acestora de către civilizații extratereste. Cert este că semnalul radio misterios are o durată incredibil de mică. Doar câteva miimi de secundă durează, iar acest lucru reprezintă un dezavantaj pentru cercetători.

Spre deosebire de celelalte, semnalul vine din Calea Lactee
Spre deosebire de celelalte, semnalul vine din Calea Lactee

Semnalul diferit a venit în acestă săptămână

Spre deosebire de celelalte, ultimul semnal radio misterios vine din galaxia noastră. Cercetătorii spun că niciodată nu au depistat un astfel se semnal radio care să provină din Calea Lactee. Acest lucru poate reprezenta un mare avantaj pentru cei care studiază astfel de fenomene. Pentru că semnalele descoperite zilele trecute vin din galaxia noastră, specialiștii speră să reușească stabilirea originii.

Mesajele misterioase ar putea fi analizate mult mai atent de către cercetători. Toată lumea speră ca în curând, unul dintre cele mai mari mistere să fie rezolvat. De unde vin semnalele radio.

Cea mai precisă detectare anterioară, datând din 2016, a indicat către o galaxie pitică situată la peste trei miliarde de ani lumină de Pământ.

Și atunci, și acum oamenii de știință înaintează aceeași ipoteză. Aceștia cred că semnalul radio misterios, care vine din galaxia noastră, a fost produs de un magnetar.

Magnetarul este un tip de stea neutronică cu un câmp magnetic extrem de puternic, emițând radiații electromagnetice de energie extrem de mare, dar și raze X și raze gamma.

Magnetarele produc cȃmpuri magnetice de cca 1000 ori mai puternice decȃt ale stelelor neutronice obișnuite. Se apreciază că ele reprezintă cca 10% din totalul stelelor neutronice.

Cea mai puternică emisiune de radiații gama pe pămȃnt a fost înregistrată la data de 27 decembrie 2004, produsă de magnetarul „SGR 1806-20“ aflat în Calea Lactee, la 50.000 ani-lumină de pămȃnt.

Urmăriți Impact.ro și pe