Semnal de alarmă tras de FMI. România va avea cele mai mari probleme din regiune

Iancu Andreea 18.03.2022, 18:34
Semnal de alarmă tras de FMI. România va avea cele mai mari probleme din regiune

Fondul Monetar Internațional (FMI) a tras un semnal de alarmă pentru statele din Europa de Est, în contextul războiului din Ucraina. Dintre toate, România este țara care se va confrunta cu cele mai mari probleme. De parcă nu ar fi fost suficientă criza financiară cauzată de pandemie, acum conflictul de la granițele noastre a creat un scenariu sumbru din punct de vedere economic.

FMI a tras un semnal de alarmă care vizează România

Țara noastră se confruntă cu probleme serioase la nivel economic, după ce a fost nevoie de împrumuturi substanțiale pentru a finanța deficitul bugetar și datoria guvernamentală, în lipsa unui succes la licitațiile Ministerului de Finanțe pentru a atrage sumele necesare. Din păcate, România se împrumută la cele mai mari dobânzi din regiune, în timp ce investitorii au început să se alerteze din pricina riscurilor războiului de la granița noastră.

Iar situația nu este nici pe departe aproape de a se fi încheiat. Un semnal de alarmă tras de către FMI atrage atenția că statele aflate în Europa de Est, printre care și România, se vor împrumuta cu dobânzi și mai mari decât cele de până acum. Cauza este legată de valurile de refugiați cu care se confruntă țările de la granița Ucrainei, care atrag temerile investitorilor.

Semnal de alarmă tras de FMI, care vizează România
Semnal de alarmă tras de FMI, care vizează România

Populația săracă, cea mai afectată de criză

Războiul din Ucraina are consecințe majore pentru economia globală, iar lipsa unui scenariu optimist de instaurare a păcii adâncește și mai mult efectele negative deja resimțite. Prețurile la energie au explodat, iar de aici urmează un adevărat lanț al slăbiciunilor. Guvernele din întreaga lume se străduiesc să păstreze echilibrul, însă țările sărace, care depind de importuri, sunt grav afectate.

În plus, ele nu dispun de un „tampon fiscal” (buffer), potrivit specialiștilor, la fel ca în cazul bogaților, care să permită să depășească perioada de criză fără prea multe dificultăți. Pe de altă parte, cetățenii cu un nivel de trai scăzut riscă să nu își mai poată permite bunuri de bază. De asemenea, unii pot ajunge chiar să rămână fără loc de muncă, conform unei analize realizate de Bloomberg.

Avertizările lansate de FMI pentru Europa

Fondul Monetar Internațional a înaintat o prognoză privind recesiunea economică profundă din Rusia și Ucraina, pe fondul conflictului, în timp ce economia europeană ar urma să se confrunte cu întreruperi de aprovizionare cu gaze naturale și cu sincope serioase în lanțul de aprovizionare cu materii prime. Totodată, statele din Europa de Est, care se confruntă cu un val de peste 3 milioane de refugiați din Ucraina, vor observa o creștere a costurilor de finanțare.

Alături de FMI, organizațiile economice internaționale, printre care Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Mondială, au atras atenţia cu privire la consecințele „ample” ale invaziei ruseşti în Ucraina pentru economia mondială. Organizațiile se declară „îngrozite și profund îngrijorate”. Acestea au fost completate de Banca Europeană de Investiții (BEI), care subliniază că „dincolo de catastrofa umanitară devastatoare din Ucraina războiul perturbă şi mijloacele de trai din regiune şi dincolo”.

Economia mondială, în pericol

Organizațiile financiare menționate anterior au adus în atenție faptul că războiul din Ucraina duce la o scădere a aprovizionării cu energie și alimente, majorează prețurile și accentuează sărăcia, ducând la un pas înapoi, în ciuda încercărilor de revenire din pandemie de la nivel mondial.

„Întreaga economie mondială va resimţi efectele crizei printr-o creştere mai lentă, perturbarea schimburilor comerciale, o inflaţie accelerată, afectându-i în special pe cei mai săraci şi mai vulnerabili”, avertizează organizaţiile amintite.

Totodată, „ţările vecine Ucrainei vor suferi perturbări ale propriilor schimburi comerciale, ale lanţurilor de aprovizionare şi remitenţelor, precum şi valuri de refugiaţi”.

Organizațiile financiare au menționat totuși câteva dintre măsurile luate, pentru combaterea efectelor crizei, printre care se regăsește un pachet de ajutor în valoare de două miliarde de euro de la BERD, care ar urma să acopere securitatea energetică şi nucleară, 668 de milioane de euro de la BEI, o asistenţă de urgenţă în valoare de 1,4 miliarde de dolari de la FMI şi 925 de milioane de dolari din partea Băncii Mondiale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...