Cel care a prevestit criza financiară face o previziune uluitoare. E groaznic ce urmează să se întâmple în toată lumea

Ioana Bucur 14.02.2021, 11:10
Cel care a prevestit criza financiară face o previziune uluitoare. E groaznic ce urmează să se întâmple în toată lumea

Specialistul care a prevestit criza financiară face o nouă previziune uluitoare. Ce spune că urmează să se întâmple, într-un viitor apropiat, în toată lumea. Efectele vor fi devastatoare pentru oameni.

O nouă previziune uluitoare de la economistul care a prevestit criza economică din 2008

Nouriel Roubini, profesorul de economie la Școala de Afaceri Stern din cadrul New York University care a prezis prăbușirea pieței imobiliare și criza economică din anul 2008, a făcut o nouă previziune uluitoare. Specialistul a atacat dur o sursă de profit importantă, în prezent, atât pentru marii investitori cât pentru oamenii de rând, spunând că, în curând, „bula” de noroc se va sparge. Moneda virtuală ce a creat un adevărat fenomen, Bitcoin-ul, are, de fapt, o valoare fundamentală zero sau chiar negativă, dacă se ține cont de impactul pe care îl are asupra mediului, a explicat Roubini, potrivit Business Insider.

„Din moment ce valoarea fundamentală a Bitcoin este zero şi ar fi chiar negativă dacă s-ar aplica o taxă de poluare în condiţiile în care producţia de Bitcoin consumă cantităţi imense de energie şi poluează masiv, eu estimez că actuala bulă se va sparge până la urmă”, susține economistul.

Cel care a prevestit criza financiară face o profeţie uluitoare
Nouriel Roubini. Inquam Photos / Octav Ganea

Supranumit „Dr. Doom”, din pricina previziunilor sale pesimiste, Nouriel Roubini este un vechi critic al fenomenului criptomonedelor. Din punctul său de vedere, chiar și denumirea de „monede” le este atribuită în mod eronat, întrucât nu există niciun bun sau vreun serviciu al cărui preț să fie exprimat în Bitcoin sau altă monedă virtuală. Economistul a adăugat că acestea nu au cum să ofere vreo stabilitate ca mod de păstrare a valorii, fiind doar o schemă prin care se pompează bani și care este întreținută de un cerc vicios: dorința unora de a face parte din noul trend ajută investitorii să speculeze, ducând la creșterea acestei „bule”  ce, în mod inevitabil, se va sparge. Roubini a subliniat că monedele virtuale nu aduc venituri, nu au nicio utilitate și că, de fapt, Bitcoin nu este inclus în portofoliile niciunui investitor instituțional serios.

„Doar pentru că Elon Musk de la Tesla și Michael Saylor de la MicroStrategy pariază pe Bitcoin, nu înseamnă că ar trebui să o faci și tu”, a fost sfatul dat oamenilor de Nouriel Roubini.

Critptomonedele au un impact negativ asupra mediului

Econimistul atacă monedele virtuale și din alt punct de vedere: impactul negativ pe care îl au asupra mediului. Afirmațiile lui Nourile Roubini sunt susținute de o serie de analize făcute de Universitatea Cambridge ce au arătat că „farmarea” de Bitcoin consumă, anual, aceeași cantitate de energie electrică folosită de Olanda în tot anul 2019. Michael Rauchs, cercetător la Cambridge Center for Alternative Finance și unul dintre specialiștii care au creat instrumentul online ce generează eceste estimări, a declarat că, pe măsură ce prețul criptomonedelor crește, se va mări și consumul de energie. În plus, un studiu făcut în 2020 la Harvard a descoperit „un scenariu în care fiecare dolar obținut prin monede virtuale ar putea costa, de fapt, 0,66 de dolari în schimbări climatice”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...