Șeful spitalului Covid de la Mioveni, povești dureroase despre cazurile cu care se confruntă zilnic: „Fake news-ul i-a făcut să plătească cu viața”

Cristi Ionică 02.11.2021, 17:57
Șeful spitalului Covid de la Mioveni, povești dureroase despre cazurile cu care se confruntă zilnic: „Fake news-ul i-a făcut să plătească cu viața”

Argeșul este printre puținele județe în care există un spital dedicat exclusiv bolnavilor de covid. El este la Mioveni iar vara aceasta autoritățile locale au investit peste 5 milioane de euro pentru modernizarea sa. Capacitatea A.T.I. a crescut la 21 de locuri, numărul de paturi a fost mărit la 36, a fost construită și o stație proprie de oxigen și, cel mai important, nu comunică cu spitalul nou. Astfel, pacienții suferinzi de alte boli își pot continua tratamentul, iar urgențele sunt tratate cu prioritate.

Șeful spitalului Covid de la Mioveni, povești dureroase

Medicul Adrian Ciocănea este șeful secției A.T.I. de la Mioveni. Cu greu și-a rupt câteva minute pentru a sta de vorbă cu noi. Mobilul îi sună aproape non stop. Pentru a mai liniști rudele celor 16 pacienți intubați, a făcut un program zilnic, între 12.00 și 14.00. După cum singur spune, cel mai greu este să ceri acordul familiei pentru trezirea pacientului și scoaterea din coma indusă.

De cele mai multe ori, oamenii nu înțeleg despre ce e vorba. Unii cred că detubarea este o condamnare la moarte și o asociază cu scoaterea de la aparate. Dacă până acum campania de vaccinare a fost un eșec, o vină o avem și noi, medicii. Nu am fost pregătiți să comunicăm, acest lucru îl învățăm din mers.

De la începutul valului patru, din septembrie, traiul personal a trecut pe locul doi. Medici, asistenți, infirmiere, tot personalul sanitar este la spital. Forța cu care virusul a lovit este una incredibilă. Pacienții veniți pe picioare aveau să se stingă, câteva zile mai târziu, în secția A.T.I. Dacă în primele două valuri numărul de decese a fost în jur de 20, numai în două luni s-au pierdut 26 de vieți.

Enorm, aș spune eu. Și pot să spun că acum luptăm cu alt virus. Mult mai agresiv, care are o evoluție fulminantă, a spus dr. Ciocănea.

Seful spitalului Covid de la Mioveni, povesti dureroase despre cazurile cu care se confrunta zilnic
Spital Covid Mioveni

Își ilustrează spusele cu radiografiile unui pacient, abia detubat, care a văzut moartea cu ochii.

În momentul în care a sosit, plăm\nii erau afectați 30%. După două zile pe tratament, afectarea ajunsese la 50%. Abia după ce a fost intubat, pacientul a fost salvat. Nu există o schemă de tratament standard, să o putem aplica fiecărui pacient. Din păcate.

În biroul de la A.T.I., medicul are o tablă pe care se ține evidența pacienților intubați. Din 17 cazuri internate azi, 16 erau intubați.

Vin prea târziu, unii dintre ei. Nu au încredere în sistemul de sănătate și asta îi costă. Fake news-ul i-a făcut pe unii să plătească cu viața.

Există însă și cazuri în care medicii au învins. Este cazul unui tânăr de 22 de ani, din Pitești, bolnav de Down, care, după trei zile în care a fost intubat, s-a refăcut. Medicul Ciocănea spune că lupta lui Mihai a fost una specială, dar câștigată.

Seful spitalului Covid de la Mioveni, povesti dureroase despre cazurile cu care se confrunta zilnic
Seful spitalului Covid de la Mioveni, povesti dureroase despre cazurile cu care se confrunta zilnic

A fost internat la infecțioase, evoluția nu a fost una bună și a necesitat intubare. După patru zile de intubat, am avut bucuria că și-a revenit. Nu a fost ușor. Bucuria a fost specială, tot timpul a fost conștient de ce i se întâmplă, a colaborat perfect. Tot timpul am avut emoții, pentru că am avut cazuri de pacienți a căror stare s-a deteriorat în 10 minute.

Acesta a fost unul dintre cazurile fericite. Din păcate, însă, aproape zilnic, medicii de aici privesc moartea în ochi.

Fiecare pierdere e o lovitură de moral, o lovitură pentru cel care comunică familiei vestea, este o cădere morală înfiorătoare, pentru că trebuie să o luăm de la capăt cu aceleași resurse. În echipă, am oameni tineri care plâng pentru pacienții pe care-i pierd. Trebuie să mergem înainte.

De două luni, spitalul le-a devenit oamenilor de aici a doua casă.

Dormim patru ore pe noapte. Mă trezesc și mă gândesc la spital, la pacienți, mă dezmeticesc și vin aici. Trebuie să câștigăm lupta asta.

Singura soluție pentru ieșirea din criză, spune specialistul, este vaccinarea, și dă exemplul vestului.

De la începutul pandemiei, în Argeș au murit 1527 de persoane, practic o comună de dimensiuni medii. Din fericire, argeșenii au prins mesajul și au început să se vaccineze, aproape 200.000 de oameni primind prima doză.

Urmăriți Impact.ro și pe