UPDATE Ședință CEx la PSD: cum a împărțit Toader apele în partid

Ciprian Ioana 17.04.2019, 11:00
UPDATE Ședință CEx la PSD: cum a împărțit Toader apele în partid

PSD se reunește, miercuri, într-o ședință a CEx care se anunță extrem de tensionată. Dragnea îl vrea plecat pe Tudorel Toader, premierul pare că nu vrea să-l lase din brațe.

ACTUALIZARE 1: PSD îl propune pe Eugen Nicolicea ministru al Justiției în locul lui Tudorel Toader. Detalii despre propunerea social-democraților găsești AICI.

ACTUALIZARE: PSD nu-l mai susține pe Tudorel Toader ca ministru al Justiției. Se pare că pentru remaniere ar fi votat și premierul Viorica Dăncilă.

Ședința CEx a PSD este programată la ora 12, la Palatul Parlamentului. Ce se știe cu certitudine e că Rovana Plumb și Natalia Intotero vor fi remaniate, pentru că sunt candidate la europarlamentare. Vor pleca din Guvern să se ocupe de campania electorală.

În ședința Comitetului Executiv vor fi, cel mai probabil, desemnate și persoanele care le vor înlocui pe acestea.

Numai că miza ședinței PSD de miercuri este, de fapt, Tudorel Toader. Liviu Dragnea ar vrea să-l înlocuiască fie cu Eugen Nicolicea, fie cu Șerban Nicolae sau Robert Cazanciuc. Numai că premierul Viorica Dăncilă nu prea ar fi de acord cu remanierea ministrului Justiției.

Cum a băgat Toader vrajbă între Dragnea și Dăncilă

Liderul PSD, Liviu Dragnea, și-ar dori remanierea lui Tudorel Toader, ministrul Justiției. Cel care, de altfel, ar fi trebuit să vină cu controversatele ordonanțe de urgență, dar nu a cedat acestor presiuni. Și atunci, nu prea ar mai fi de folos partidului.

Și aici intervin tensiunile dintre Dragnea și Dăncilă. Premierul nu ar vrea să renunțe la Tudorel Toader. Viorica Dăncilă e de părere că schimbarea lui Tudorel Toader din funcție ar slăbi poziția partidului și a Guvernului.

Și este, totuși, an electoral, cu două runde de alegeri – europarlamentare și prezidențiale.

Deja s-au înmulțit zvonurile potrivit cărora asupra premierului se fac presiuni să accepte revocarea lui Toader din funcția de ministru al Justiției. În cazul în care refuză, ar fi câteva voci din partid care ar vrea ca premierului să i se retragă sprijinul politic.

Viorica Dăncilă ar ajunge, potrivit acestui scenariu, în situația în care au ajuns și predecesorii săi, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. Ar fi al treilea premier PSD dat jos de propriul partid.

Liviu Dragnea nu-l mai are la inimă pe Tudorel Toader

Liviu Dragnea s-a declarat dezamăgit de Tudorel Toader. Principala supărare și, cel mai probabil singura, e legată de faptul că ministrul a promis OUG pe Codurile Penale, dar nu s-a ținut de cuvânt.

”Am avut un respect foarte mare pentru Tudorel Toader, am şi acum, dar a greşit foarte mult. Ca membru al unui Guvern asumat de un partid mare, într-o perioadă destul de agitată exact din motivele astea false, nu poţi să te joci cu aşa ceva. Aici este vorba despre o responsabilitate foarte mare pe care trebuie să ţi-o asumi şi nu poţi să enunţi ceva după care să te joci cu enunţul, mai ales că sunt foarte sensibile. Asta este cea mai mare supărare. Nu are nimeni ceva cu domnul Toader personal, ba dimpotrivă, îi respect pregătirea. Nu discut altceva. Asta este marea supărare şi nu are rost să o ascund.  Am spus-o şi dumnealui, am spus-o foarte cinstit şi fără patimă, fără ceartă”.

Liviu Dragnea, președintele PSD

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, la Parlament, că mâine (n.red. – miercuri) va fi ministru şi că va ţine cont de ceea ce scrie în Monitorul Oficial.

„Mâine voi fi ministru. Voi fi ministru până când în Monitorul Oficial apare un nou ministru. Voi ţine cont de ceea ce va scrie în Monitorul Oficial. Eu plec de la minister când văd în Monitorul Oficial că X e ministru. Şi de ar fi demisie tot trebuie decretul preşedintelui de revocare, deci reperul fix, obiectiv şi juridic este Monitorul Oficial”.

Tudorel Toader, ministrul Justiției

Tot miercuri, în Senat, va fi dezbătută și moţiunea simplă a opoziţiei împotriva lui Toader, amânată deja de trei ori. Ea poate trece doar cu ajutorul social-democraților, care ar putea vota pentru având în vedere ultimele evoluții și tensiunile dintre Dragnea și Toader.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe