Secretul să faci cel mai bun porumb fiert. Așa se pregătește și pe litoral

Beatrice Dumitru 28.06.2023, 12:40
Secretul să faci cel mai bun porumb fiert. Așa se pregătește și pe litoral

Porumbul fiert sau copt este foarte apreciat în aceasta perioadă a anului, mai ales pe litoral. Dar are un preț destul de piperat și cine nu își permite să cumpere îl poate prepară acasă. Însă, există un secret pentru a face cel mai bun porumb fiert, ca cel vândut pe litoral.

Cum se face cel mai bun porumb fiert

Porumbul este o cereală originară din America Centrală cultivată azi în multe regiuni ale globului și reprezintă, alături de grâu, 80% din producția de cereale. Este și una dintre cele mai consumate cereale din lume. Porumbul se conbină în anumite feluri de mâncare, dar se mânâncă și simplu, copt sau fiert. Dar trebuie să știi cât timp este bine să-l lași la fiert.

Timpul de fierbere al unui porumb variază în funcție de prospețime, mărime, tip și cantitatea care se gătește. Mai exact, timpul poate fi cuprins între 2 și 10 minute. Mai mult decât atât, timpul de fierbere al porumbului depinde de prospețimea și dulceața acestuia, dar și dacă este pe știulete, în coajă sau decojit în boabe.

Trebuie să știi că pentru a fierbe porumbul cu tot cu coajă,  clătește-l în apă proaspătă și pune știuleții în oala cu apă clocotită.

Secretul să faci cel mai bun porumb fiert. Așa se pregătește și pe litoral
Porumbul este una dintre cele mai consumate cereale din întreaga lume.

Câte ceva despre porumb

În spațiul românesc, porumbul a fost menționat pentru prima dată pe la sfârșitul secolului al XVII-lea. Acesta contine 7 g de fibre/100 g, iar nivelul optim de fibre, care previn constipația și mențin sănătatea tractului digestiv, ar trebui să fie 20-25 g pe zi.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Porumbul mai contine:

  • acizi grasi Omega 3 si Omega 6;
  • tiamina sau Vitamina B1 (100 g de porumb = 1/4 din doza zilnică recomandată);
  • Vitamina B6 (100 g = 1/3 din doza zilnica recomandată);
  • magneziu;
  • seleniu.

Porumbul are efect împotriva stresului. Deoarece este bogat în vitaminele din grupa B, mai ales în vitamina B1, are efect asupra funcționării sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii. 150 grame de porumb acoperă aproximativ 25% din cantitatea necesară de vitamina B1 pentru un adult.

Deși românii consumă porumbul ca atare, fiert, cu sare si piper, acesta poate fi asezonat și cu alte condimente. De exemplu cu boia, parmezan sau alte brânzeturi rase.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...