Secretul despre ulei pe care puțini oameni îl cunosc. Foarte mulți fac această greșeală banală

Andra Daoud 08.04.2022, 14:46
Secretul despre ulei pe care puțini oameni îl cunosc. Foarte mulți fac această greșeală banală

Uleiul de floarea soarelui este unul dintre cele mai populare alimente la gătit. Îl folosim la salate, dar mai ales atunci când prăjim ceva și nu lipsește din nicio bucătărie. Deși este un ingredient banal și toată lumea are impresia că știe cum să îl folosească, uleiul are un secret pe care nu multe gospodine îl cunosc.

Secretul despre ulei pe care puțini oameni îl cunosc

Atunci când ne gândim să preparăm cartofi prăjiți sau șnițele, inevitabil vom avea nevoie de o cantitate considerabilă de ulei pentru prăjire. Deși pe piață există mai multe tipuri de ulei (de porumb, de măsline, de palmier etc), nu toate sunt potrivite pentru prăjit. Uleiul pe care îl folosim pentru a prăji alimentele trebuie să aibă un punct de fierbere ridicat, pentru a nu deveni toxic în momentul gătirii.

Uleiul de măsline, de exemplu, are un punct de fierbere sub 200 de grade Celsius, în timp ce uleiul de floarea soarelui are punctul de fierbere undeva la 220-230 de grade, de aceea este mai potrivit pentru a fi prăjit.

Un secret de care trebuie să țineți cont în timpul gătirii cu ulei este că nu trebuie să reduceți focul odată ce ați pus alimentele la prăjit. Specialiștii explică faptul că, atunci când scădem temperatura uleiului, alimentele pe care le prăjim vor absorbi foarte mult ulei. De exemplu, dacă reducem focul de sub tigaia în care prăjim cartofi, vom vedea cum aceștia se vor înmuia și vor fi îmbibați cu ulei până când sunt gata.

Secretul despre ulei pe care puțini oameni îl cunosc. Foarte mulți fac această greșeală banală
Nu reduceți focul în timp ce prăjiți alimentele

De ce nu este bine să refolosim uleiul prăjit

Uleiul este unul dintre alimentele care s-au scumpit destul de mult în ultima perioadă, așa că unii români, din dorința de a face economie și a folosi mai puțin ulei, obișnuiesc să îl recicleze. Practic, folosesc același ulei în care au prăjit cartofi, de exemplu, și a doua oară.

Specialiștii atrag atenția că acesta este un obicei de care trebuie să scăpăm, pentru că nu face deloc bine pe termen lung. Recomandarea este ca uleiul să fie aruncat după folosire și să nu îl mai folosim încă o dată. De asemenea, specialiștii recomandă să nu depășim temperatura de 180 de grade atunci când prăjim ceva în ulei, chiar dacă acesta are un punct de fierbere mai ridicat.

Dacă vreți să evitați prăjeala și să faceți economie și la ulei, cuptorul rămâne întotdeauna o alternativă excelentă. Cartofii pot fi la fel de bine „prăjiți” la cuptor, folosind câteva picături de ulei cu care să îi stropiți.

Urmăriți Impact.ro și pe