Secretul ascuns al tocăniței de legume. Cum faci cel mai bun sos pentru acest fel de mâncare

Emanuela Pană 29.09.2021, 08:12
Secretul ascuns al tocăniței de legume. Cum faci cel mai bun sos pentru acest fel de mâncare

Tocănița de legume este un preparat des întâlnit în casele românilor, marele avantaj al acestei rețete fiind faptul că nu ai nevoie de multe ingrediente, iar timpul de gătire este destul de scurt. În plus, poți folosi chiar și legumele mai puțin aspectuoase sau cele care ți-au rămas în frigider și nu știi ce să faci cu ele. Dacă vrei să te bucuri de gustul proaspăt și de aroma plăcută a legumelor chiar și în sezonul rece, îți propunem să încerci delicioasa rețetă din rândurile de mai jos.

Secretul ascuns al tocăniței de legume

Fie că este vară sau toamnă, o tocăniță de legume merge de minune la prânz sau la cină, servită ca atare sau drept garnitură pentru orice friptură. Multora dintre noi, acest preparat simplu, dar gustos, ne audce aminte de perioada copilăriei, când mamele sau bunicile găteau destul de des acest fel de mâncare.

Această rețetă nu necesită ingrediente multe sau sofisticate, ci doar câteva legume, pe care s-ar putea să le mai ai încă în grădina proprie. Iarna, poți face acest preparat din legume de sezon sau conserve. Din fericire, în momentul de față încă ne bucurăm de o varietate de legume, iar piețele încă sunt pline de marfă.

Dacă te numeri printre pofticioșii care iubesc tot ce are cartofi, atunci nu ai cum să refuzi această rețetă gustoasă. În plus, această rețetă de tocană este una de post, deci poate fi servită cu plăcere și de vegetarieni, vegani sau pur și simplu de persoanele care nu vor să mai consume carne pentru o perioadă de timp. Așadar, să trecem la treabă!

INGREDIENTE:

  • ceapă;
  • legume după plac: morcov, cartofi, mazăre, ardei roșu, vânătă, dovlecel, păstăi, etc.;
  • suc de roșii/puțin bulion;
  • ulei;
  • sare, piper și opțional un praf de zahăr;
  • mărar.

Citește și: Cea mai rapidă tocăniță de ciuperci, de post. Se servește cu mămăliguță, este un adevărat deliciu

Cum faci cel mai bun sos pentru acest preparat

Modul de preparare al tocăniței de legume este extrem de simplu, după cum veți putea observa, iar avantajul acestui preparat este că poate fi făcut din legumele de care dispuneți în momentul în care vreți să gătiți. Prin urmare, puteți încerca un gust diferit de fiecare dată, în funcție de ingredientele alese.

Cum faci cea mai bună tocăniță de legume. Ingrediente și mod de praparare
Cum faci cea mai bună tocăniță de legume. Ingrediente și mod de praparare

MOD DE PREPARARE:

  1. Se toacă mărunt ceapa și se călește într-o lingură de ulei în tigaie.
  2. Când ceapa devine sticloasă și se înmoaie, se adaugă și celelalte legume, pe care le puteți toca în forma dorită.
  3. Puteți opta pentru rondele de morcovi, mini buchețele de conopidă, cuburi de vănătă și dovlecel, precum și câteva bucăți de cartof, ardei sau mazăre, după bunul plac. Desigur, tocănița de legume se poate face în orice combinație de legume dorești!
  4. Când legumele și-au schimbat puțin culoarea, se adaugă un pahar de apă și câteva linguri de bulion sau o cutie de suc de roșii, se pune capacul și se lasă să fiarbă la foc mic.
  5. Spre final, se drege gustul cu sare, piper, zahăr și mărar și asta e tot!

Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...