Secretarul general al ONU, avertisment de ultimă oră: „Omenirea se află la o singură eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară”

Elena Avramescu 02.08.2022, 08:06
Secretarul general al ONU, avertisment de ultimă oră: „Omenirea se află la o singură eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară”

Atât războiul din Ucraina, cât și amenințarea constantă a armelor nucleare pentru conflictele din Orientul Mijlociu și Asia creează panică printre cetățenii lumii, iar secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este de părere că toate aceste conflicte reprezintă un mare pericol pentru omenire, care poate fi fatal. Mai precis, șeful Organizației Națiunilor Unite a avertizat luni că „omenirea se află la o singură neînțelegere, la o singură eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară”.

Antonio Guterres, despre pericolul reprezentat de armele nucleare

Cea de-a zecea conferință de revizuire a TNP, un tratat internațional intrat în vigoare în 1970 cu scopul de a preveni răspândirea armelor nucleare, se desfășoară până pe 26 august la sediul ONU din New York. Din cauza pandemiei de Covid-19, conferința a fost amânată de mai multe ori începând din 2020.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a vorbit despre toate acestea în deschiderea reuniunii la nivel înalt pentru revizuirea tratatului istoric vechi de 50 de ani ce are ca principal scop prevenirea răspândirii armelor nucleare, dar și existența unei lumi fără arme nucleare. S-a referit în mod clar la războiul din Ucraina, precum și la amenințarea armelor nucleare din Orientul Mijlociu și Asia.

Această reuniune are loc într-un moment extrem de critic pentru pacea și securitatea colectivă a lumii, existând un pericol nuclear care nu a mai fost văzut de la Războiul Rece. Guterres a ținut să mai precizeze că umanitatea se află la o aruncătură de băț de distrugerea nucleară.

,,Am fost extraordinar de norocoşi până în prezent. Dar şansa nu este o strategie, nici un scut pentru a împiedica tensiunile geopolitice să degenereze în conflict nuclear. Astăzi, umanitatea este la o neînţelegere, o eroare de judecată de distrugerea nucleară.

Toate acestea într-un moment în care riscurile de proliferare sunt în creștere, iar gardurile de protecție pentru a preveni escaladarea sunt slăbite. Crizele cu nuanțe nucleare se agravează, din Orientul Mijlociu și Peninsula Coreeană până la invazia Rusiei în Ucraina”, a spus acesta.

Antonio Guterres, avertisment dur
Antonio Guterres

Secretarul general al ONU vrea ca toți participanții la conferință să întreprindă mai multe acțiuni, cum ar fi să consolideze și să reafirme de urgență norma de 77 de ani împotriva utilizării armelor nucleare, dar și să lucreze intens pentru eliminarea armelor nucleare cu noi angajamente de reducere a arsenalelor și să prioritizeze tensiunile din Orientul Mijlociu și Asia.

„Generațiile viitoare se bazează pe angajamentul dumneavoastră de a vă îndepărta de abis. Acesta este momentul nostru de a îndeplini acest test fundamental și de a ridica o dată pentru totdeauna norul anihilării nucleare (…) Eliminarea armelor nucleare este singura garanţie că ele nu vor fi niciodată utilizate. Peste 13.000 de arme nucleare sunt stocate în arsenale din întreaga lume. Într-un moment în care riscurile proliferării cresc şi barierele pentru prevenirea acestei escaladări slăbesc”, este mesajul transmis de Guterres.

Peste doar câteva zile, șeful ONU urmează să facă o scurtă vizită la Hiroshima pentru comemorarea victimelor bombardamentului.

În luna ianuarie a acestui an, cei cinci membri ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie și Franța), s-au angajat să împiedice răspândirea armelor nucleare, însă la ultima conferință de reexaminare din 2015, niciuna din părți nu reușit să ajungă la un acord cu privire la aspectele de fond.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...