Secretarul de stat care amenință cu anularea măsurilor de relaxare. Ce l-a deranjat pe Horațiu Moldovan

Luiza Moldovan 25.05.2020, 14:06

18.070 de cazuri de infecție cu noul coronavirus din 26 februarie până acum. 11.399 de pacienți s-au vindecat, iar 1.185 au murit. Duminică au fost raportate peste 200 de noi cazuri, pentru prima dată, după opt zile. În acest context, profesorul Horațiu Moldovan avertizează că ne-am putea întoarce la o nouă stare de urgență.

Horațiu Moldovan amenință că anulează măsurile de relaxare

Totuși, nu este un motiv de îngrijorare, spune Horațiu Moldovan, faptul că, într-o singură zi, numărul de infecții nou depistate a crescut cu 200, dar nici nu trebuie să lăsăm garda jos.

“Măsurile care au fost luate au fost juste. Dacă ne uităm, în aceste moment există un curent de opinie în spațiul public dacă nu cumva măsurile luate au fost inutil de aspre.

Această realitate cu noi focare, limitate, dar noi focare, asta arată că e un lucru delicat și că cu epidemia trebuie să fim foarte prudenți. Măsurile luate au fost justificate, relaxarea comportă un risc.

Este un argument din viață, din fericire moderat,  a fi prudenți în relaxare este esențial. Și totdeauna va fi posibil să facem și măsuri inverse. Dacă apar mai multe focare va trebui să ne întoarcem la măsuri mai drastice. Sper să nu fie cazul. Din acest punct de vedere facem din nou un apel la a înțelege populația cât de importante sunt aceste măsuri și în niciun caz să nu ne batem joc de rezultatele pe care le-am obținut până acum”, a declarat Horațiu Moldovan la Digi24.

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, avertizează că toate efroturile din ultimele luni ar putea fi inutile dacă oamenii nu se comportă responsabil
Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, avertizează că toate eforturile din ultimele luni ar putea fi inutile dacă oamenii nu se comportă responsabil

Care e atmosfera în alte țări

De altfel, această stare de speranță amestecată cu o doză sănătoasă de îngrijorare planează peste toate celelalte țări care au relaxat măsurile luate în atâtea săptămâni de izolare. În Germania, în Italia, în Franța, Grecia, Belgia, Lituania, starea de spirit este aceeași. Oamenii care nu par să mai aibă vreo reținere în a ieși din case se tem, în același timp, de contagiune și de faptul că starea de relaxare ar putea să-i aducă înapoi în timp și să bagatelizeze eforturile făcute timp de atâtea săptămâni.

Și în alte țări, barurile, cafenelele și restaurantele au rămas închise. În Italia, de exemplu, măsurile luate au fost asemănătoare cu cele de la noi: mască în spații închise, multe business-uri închise. Totuși, iată, câteva librării și-au deschis porțile.