Se suspendă plata pentru aceste pensii. Care sunt pensionarii afectaţi de noua lege

Ioana Bucur 23.04.2022, 13:28
Se suspendă plata pentru aceste pensii. Care sunt pensionarii afectaţi de noua lege

Potrivit legii 263/2010, sunt prevăzute mai multe condiții în care se suspendă plata pentru un anumit tip de pensii. Care sunt categoriile de pensionari vizați de legislație. Măsura se aplică din luna următoare celei în care românii retrași din activitate s-au încadrat într-una dintre situațiile stabilite de autorități.

În ce condiții se suspendă plata unei anumite categorii de pensii

Autoritățile au decis ca plata pensiilor anticipate și pensiilor anticipate parțiale să fie suspendată în cazul în care beneficiarul se angajează cu un contract de muncă sau raport de serviciu. Măsura se ia din luna următoare celei în care pensionarii au obținut venituri lunare „prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II”, conform Legii 263/2010.

Încă din primul aliniat al textului legislativ se vorbește despre cei care „desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă”, în timp ce al doilea face referire la funcționarii publici. Simultan, al treilea aliniat face referire la persoanele care„ își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate, în condițiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevăzute la pct. I”.

Astfel, se observă că în categoriile respective nu intră dividendele și nici veniturile obținute din chirii, beneficiarii de pensii anticipate și pensii anticipate partiale nu își vor pierde aceste drepturi. Același lucru poate fi spus și despre persoanele care primesc indemnizația aferentă concediului de creștere a copilului, deoarece este vorba despre o sursă de venit pasiv. Trebuie menționat, însă, că este obligatorie declararea dividentelor și a veniturilor obținute din chirii.

Se suspendă plata pentru aceste pensii. Care sunt pensionarii afectaţi de noua lege

Minstrul Finanțelor, despre posibilitatea înghețării salariilor și pensiilor

Joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a fost întrebat dacă ne putem aştepta în perioada următoare la îngheţări de salarii şi de pensii sau de concedieri în sistemul bugetar, având în vedere că datoria publică este în creştere.

„Ştiu că există o citire în litera legii, nu în spiritul legii. Legea responsabilităţii fiscal bugetare are în vedere şi situaţii în care, de exemplu, faci împrumuturi pentru investiţii. Deci, nu se aplică exact o îngheţare de drept dacă noi avem împrumuturi pentru investiţii, iar creşterea temporară a datoriei peste 50 la sută se datorează, de exemplu, punctului din PNRR.

Şi nu în ultimul rând, după cum ştiţi chiar şi Comisia Europeană vizează creşterea cheltuielilor de apărare sau creşterea cheltuielor pe energie prin bonduri sau prin împrumuturi care se vor face strict pe investiţii în aceste sectoare. Deci nu punem în balanţă sau nu avem în vedere o astfel de chestiunea privind îngheţarea salariilor”, a explicat ministrul Finanţelor.

Câciu a precizat că o reformă administrativă este asumată prin PNRR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...