Noua formulă de calcul pentru pensiile din România. Modificare majoră, crește punctul de referință

Iancu Andreea, Ana Ionescu 20.10.2021, 13:24
Noua formulă de calcul pentru pensiile din România. Modificare majoră, crește punctul de referință

Regulile privind pensiile din România s-au schimbat în ultima perioadă, după ce autoritățile din ministerul Muncii au stabilit noua formulă de calcul. O modificare majoră a fost astfel stabilită, veniturile lunare ale pensionarilor urmând să fie stabilite în funcție de un punct de referință. Cuantumul pensiei va fi calculat cu ajutorul unei noi noțiuni.

Care este noua formulă de calcul pentru pensiile din România

Începând cu anul 2021, când a intrat în vigoare noua lege a pensiilor, s-a stabilit și noua formulă de calcul pentru pensiile din România. Acest act legislativ stabilește introducerea unei noțiuni noi, anume termenul punct de referință. Modificarea majoră din cadrul modului de calcul al veniturilor lunare ale pensionarilor vine ca urmare a unei încercări de a echilibra pensiile la stagiul de cotizare al fiecărei persoane, pe parcursul vieții sale active.

Punctul de referință reprezintă așadar un raport între valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare, care era stabilit de legislația anterioară, de 25 de ani. Începând din 2022, valoarea punctului de referință ar trebui să se indexeze, anual, cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial brut realizat. Pe de altă parte, valoarea punctului de pensie a rămas deocamdată la valoarea de 1.442 de lei, deși planul stabilit inițial de către Executiv ar fi trebuit să ajungă la valoarea de 1.775 de lei până la 1 septembrie 2020 și la 1.875 de lei până la 1 septembrie 2021.

Noua formulă de calcul pentru pensii din România
Cum se vor calcula pensiile, conform noii legi

Cum se calculează pensiile

Înainte de noua lege a pensiei, cuantumul în care se încadrau persoanele asigurate era stabilit prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Totodată, punctajul mediu era determinat prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, potrivit Legii nr. 263/2010. Așadar, noua formulă de calcul va fi puțin diferită de cea anterioară.

Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv, se arată în noua lege.

Ce pensii vor fi recalculate

Pentru că a intrat în vigoare o nouă lege a pensiilor, cei care beneficiau de acest venit, care a fost calculat după vechea lege, vor avea pensiile recalculate. De asemenea, noua lege prevede și alte situații care includ recalcularea veniturilor. Documentul legislativ prevede ca, în cazul unei sume mai mici după recalculare, pensia să rămână la valoarea mai avantajoasă. Totodată, indiferent de cuantumul mai avantajos, pensia recalculată nu va putea fi mai mică decât valoarea pensiei minime.

Pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (…), cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.167 (adică șase luni mai târziu – n.red.), scrie în lege.

În prezent, pensiile anticipate vor deveni pensii pentru limită de vârstă, iar pensiile anticipate parțiale fără diminuare vor deveni pensii pentru limită de vârstă. De asemenea, la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate va deveni pensie pentru limită de vârstă. Această transformare se va efectua din oficiu, fiind păstrat regula celui mai avantajos venit.

Ce se întâmplă cu pensia anticipată

Dacă până în prezent existau două tipuri de pensie, anticipată (fără penalizare de cuantum) și pensie anticipată parțială (cu penalizare de cuantum), noua lege stabilește că pensia anticipată va fi acordată cu penalizare de cuantum. Această nouă pensie anticipată se acordă cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare și va putea fi solicitată de persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare. Stagiul complet de cotizare este reprezentat de o vechime legală în muncă de 35 de ani și de cei care l-au depășit cu până la opt ani.

Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (…) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…), potrivit prevederilor noii legi

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...