Iar se scumpesc polițele RCA. Aproape că nici nu-ți mai aduci aminte când sau dacă a fost vreodată un moment de ieftinire. Milioane de șoferi români vor fi nevoiți să plătească și mai mult decât până acum pentru asigurarea obligatorie. Explicația se găsește într-un lanț vicios de scumpiri în toată industria auto. Toate sunt legate între ele într-o formă sau alta, dar inclusiv creșterea salariilor din domeniu cere acum aceste scumpiri.
Tarifele pentru asigurarea obligatorie cresc de la un an la altul și cel mai rău este pentru șoferii tineri. Nu întâmplător, mulți aleg să-și treacă mașina pe numele părinților sau bunicilor chiar dacă aceștia n-au pus niciodată mâna pe volan. Criteriul de stabilire a tarifului RCA după vârsta este, pur și simplu abuziv, din punctul de vedere al unui șofer tânăr.
Totuși, statisticile arată că aceștia comit cele mai multe accidente.
Un șofer de 35 de ani plătește în jur de 400 de lei pentru RCA pe șase luni. Mai mult cu 9% față de anul trecut.
Specialiștii spun că din această toamnă, asigurarea obligatorie s-ar putea majora cu 10%.
Explicația asiguratorilor este că au crescut costurile reparațiilor. În acest moment, rata combinată a daunei este de peste 120%, ceea ce înseamnă că asiguratorii RCA pierd profit din această cauză.
Foarte multe piese auto s-au scumpit, unele dintre ele cu până la 50%, în funcție de marcă, de tipul piesei, de magazin etc. Service-urile spun că au cheltuieli mai mari pentru că și cheltuielile sunt mai mari. De asemenea, mai există nemulțumiri din partea lor cu privire la întârzierea deconturilor asiguratorilor.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Ca să nu-ți faci speranțe deșarte, reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară spun că nu pot interveni în piață, întrucât au dat doar prețuri de referință pentru asigurări, dar sunt pur orientative.