Se schimbă vârsta de pensionare pentru românii care trăiesc în aceste zone ale țării. Iohannis a semnat decretul

Elena Avramescu 03.08.2020, 16:01
Se schimbă vârsta de pensionare pentru românii care trăiesc în aceste zone ale țării. Iohannis a semnat decretul

Schimbare majoră pentru o parte din românii care vor intra la pensie, după ce Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege extrem de importantă, prin care s-a aflat cine va ieși cu doi ani mai devreme la pensie.

Se schimbă vârsta de pensionare

Astfel că mii de români sunt vizați, după ce s-a făcut public anunțul de la Palatul Cotroceni. Decretul a fost semnat de președintele Klaus Iohannis. Acesta prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea cu 2 ani a vârstei standard de pensionare, fără penalizare, la cele care au locuit timp de cel puţin 30 de ani în zonele afectate masiv de poluare din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui pe o rază de 8 km în jurul lor.

În plus, acest act normativ modifică art. 65 alin.(5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi a fost iniţiat de senatorul PSD Cornel Resmeriţă.

Se schimbă vârsta de pensionare
Se schimbă vârsta de pensionare

Vârsta de pensionare pentru unii români se schimbă

„Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu sau de radiații din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv localitățile Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Târgu Mureș, Drobeta-Turnu-Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Brad, Criscior, Vețel, Șoimuș, Baia de Criș, Ghelari, Teliuc, Certej, Băița, Orăștie, Deva din județul Hunedoara, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)” potrivit capital.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...