Dispar aceste pensii din România, inevitabil: ”Nicio pensie nu va fi mai mare decât salariul”

Gabriel Peneș, Diana Dumitrache 28.02.2023, 10:11
Dispar aceste pensii din România, inevitabil: ”Nicio pensie nu va fi mai mare decât salariul”

România se află în anul reformării radicale a sistemului de pensii. Unele dintre schimbări vor influența decisiv felul în care se gândește, la nivel politic, în legătură cu acest domeniu esențial pentru milioane de români. Coaliția aflată la guvernare a decis constituirea unui grup de lucru care să transpună în viitoarea lege recomandările venite de la Banca Mondială și Uniunea Europeană.

Dispar aceste pensii din România, inevitabil

România trebuie să rezolve problema pensiilor speciale în cadrul reformării întregului sistem de pensii vizat de noua lege care va guverna acest domeniu esențial pentru milioane de români.

Conducerea Coaliției aflată la putere a decis să constituie un grup de lucru pentru transpunerea în legea pensiilor speciale a recomandărilor venite de la Banca Mondială și de la Comisia Europeană, a anunțat Partidul Social Democrat într-un comunicat, în care precizează că nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate și că se vor restrânge condițiile de pensionare anticipată pentru cei cu pensii de serviciu.

„Conducerea Coaliției a decis constituirea unui grup de lucru pentru formularea unui set de amendamente la proiectul de lege privind pensiile speciale, care să reflecte recomandările finale ale Băncii Mondiale și Comisiei Europene. Grupul de lucru va include toți miniștrii care gestionează în prezent pensiile de serviciu.

Obiectivele principale ale grupului de lucru sunt reducerea ponderii în PIB a costurilor cu pensiile speciale, asigurarea echității în raport cu pensiile din sistemul contributiv și îndeplinirea angajamentelor asumate de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, astfel încât țara noastră să poată absorbi toate fondurile europene disponibile în acest program”, arată social-democrații, conform economedia.ro.

Dispar aceste pensii din România, inevitabil ”Nicio pensie nu va fi mai mare decât salariul”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că viitoarea lege a pensiilor speciale va reflecta și recomandările venite de la Comisia Europeană și Banca Mondială

”Nicio pensie nu va fi mai mare decât salariul”

Potrivit PSD, noile reglementări vor urmări transpunerea următoarelor principii:

  • Vârsta de pensionare a beneficiarilor de pensii de serviciu va crește treptat până la nivelul stabilit în sistemul contributiv;
  • Nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate;
  • Pensia de serviciu se va acorda doar celor care au îndeplinit cel puțin 20 de ani de activitate în profesiile pentru care e prevăzut acest beneficiu;
  • Restrângerea condițiilor de pensionare anticipată pentru beneficiarii de pensii de serviciu, astfel încât situațiile de acest gen sa fie cu totul excepționale.

Pe aceeași problemă, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat recent că jalonul din PNRR cu privire la pensiile speciale a fost trecut eronat în dreptul Ministerului Muncii, atunci când a fost negociat PNRR cu Comisia Europeană. Și asta, deoarece instituția pe care o conduce nu are specialiștii necesari să facă reforma în apărare și ordine publică, în justiție, diplomați, navigatori sau aviatori.

„Dar ne-am ocupat în acest an, conștienți că trebuie să rezolvăm această problemă, și s-a lucrat pe baza unui raport preliminar al Comisiei Europene. S-a prezentat proiectul de act normativ, eu personal l-am prezentat într-un video call cu Banca Mondială, am prezentat Comisiei Europene acest proiect înainte de a fi trecut prin Guvern și depus în Parlament.

A venit acest raport final al Băncii Mondiale și trebuie să discutăm în sinteză, trebuie să-l analizăm foarte amănunțit așa încât la discuțiile cu Comisia să fie luată decizia finală. Eu am învățat din această implementare a PNRR până acum că e mai bine să discuți cu Comisia Europeană înainte de a aproba un proiect, așa încât să ai acordul și toate principiile stabilite așa încât să nu ai probleme ulterior”, a mai spus Budăi, potrivit B1TV.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....