Se schimbă vârsta de pensionare. În ce condiții poți ieși mai repede la pensie

Alexandru Ioanid 15.10.2019, 14:03
Se schimbă vârsta de pensionare. În ce condiții poți ieși mai repede la pensie

Unele persoane pot ieși mai repede la pensie dacă îndeplinesc mai multe condiții, potrivit unui proiect de lege adoptat recent de Camera Deputaților.

Un proiect de lege recent adoptat de Camera Deputaților prevede beneficii pentru unele persoane. Practic, acestea pot ieși mai repede la pensie dacă îndeplinesc mai multe condiții. Persoanele care în activitate au lucrat în condiții deosebite de muncă se pot pensiona mai devreme.

Măsurile îi vizează strict pe cei care au lucrat în condiții grele și apar în proiectul care modifică Legea nr. 163/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, arată avocat.net.

Inițiativa a primit votul final în Camera Deputaților.

Cine se poate pensiona mai repede

Când intră în vigoare Legea Pensiilor

Persoanele care au lucrat în condiții deosebite se pot pensiona mai repede, arată proiectul legislativ.

În inițiativă se arată că cei ce au lucrat în condiții deoebit de grele vor primi cu o lună în plus la vechimea în munca pentru fiecare an lucrat în aceste condiții. Astfel, rezultă patru luni pentru fiecare an de lucru, față de trei luni cât prevede legea în prezent.

Mai mult, se schimbă și modul în care se calculeaza reducerea vârstei standard de pensionare. Astfel, daca în prezent reducerea vârstei standard de pensionare se face începând cu un stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite de peste șase ani, în viitor, reducerea vârstei de pensionare s-ar putea face din primul an de cotizare în astfel de condiții de munca.

Tabelul cu reducerea vârstei standard de pensionare în funcție de stagiul de cotizare realizat în condiții grele de muncă arată așa:

Pentru a intra definitiv în vigoare, proiectul trebuie promulgat de președintele României și apoi publicat în Monitorul Oficial.

Urmăriți Impact.ro și pe