Se schimbă regulile pentru admiterea la Bacalaureat. O nouă probă obligatorie pentru elevi, propunerile pentru modificarea legii Educației

Ana Anitoiu, Iancu Andreea 13.01.2023, 11:47
Se schimbă regulile pentru admiterea la Bacalaureat. O nouă probă obligatorie pentru elevi, propunerile pentru modificarea legii Educației

Examenul de Bacalaureat nu va mai semăna cu cel de până acum, dacă va fi modificat conform proiectului legii Deca. Elevii vor avea de susținut o nouă probă obligatorie. Iată care sunt propunerile pentru modificarea legii Educației în acest sens.

Cum s-ar putea schimba regulile la BAC

Una dintre modificările propuse este referitoare la o nouă probă, de „competențe de bază complementare” specializării. Concret, elevii de la profilul uman ar putea susține în timpul clasei a XII-a, nu în sesiunea de examen, o probă numită „competențe de bază la Matematică”.

În schimb, elevii de la real ar urma să dea „competențe de bază socio-umane” ca probă scrisă complementară profilului ales. Cei de la filierele vocaționale și tehnologice ar urma să dea „competențe de bază socio-uman sau matematică”, complementar disciplinelor alese deja pentru BAC, conform edupedu.ro.

De asemenea, în noua structură a Bacalaureatului prevăzută de proiectul de lege, elevii ar urma să dea examen scris la două limbi străine. Însă, ambele pot fi echivalate dacă elevii au certificate recunoscute de Ministerul Educației.

Un alt examen pe care elevii trebuie să îl susțină în timpul anului școlar este proba practică de competențe digitale. Opțional, și aceasta poate fi echivalată cu certificat. Toate examenele ce vor trebui să fie susținute înainte de sesiunea propriu-zisă a Bacalaureatului vor fi date de elevi în școlile lor.

Rezolvare subiecte Bacalaureat 2022 la limba materna
Modificari pentru elevii din Romania

Pentru care dintre elevi ar trebui să se aplice modificarea

Examenul de Bacalaureat în forma din acest proiect de lege susținut de ministrul Educației, Ligia Deca, ar urma să se aplice pentru elevii care intră în clasa a IX-a în anul următor intrării în vigoare a legii.

Prin urmare, dacă legea ar intra în vigoare în anul 2023, elevii care intră în septembrie 2024 în clasa a IX-a ar da Bacalaureatul pe regulile din proiectul de lege în vara anului 2028. Sesiunea propriu-zisă a BAC-ului ar mai include doar trei probe scrise și cea de la Limba și literatura română oral. Elevii din școlile cu predare în limba maternă au de susținut probă orală și scrisă la limba respectivă, în plus față de celelalte.

În varianta proiectului de lege susținută de fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, era propus un examen de Bacalaureat ce testa competențe de bază pentru întregul trunchi comun. Elevii aveau și o probă opțională, la care puteau susține un test pentru competențe avansate într-un anumit domeniu.

Admiterea la liceu, reintrodusă

Totodată, o propunere se referă la reintroducerea admiterii la liceu, din anul 2028. Astfel, elevii ar putea da un examen separat de Evaluarea Națională, pe baza căruia vor obține un loc la liceul dorit.

Schimbarea vizează liceele din țară cu cea mai mare concurență, unde sunt înregistrați mai mulți candidați pe un loc, indiferent dacă sunt colegii naționale, colegii tehnologice sau grupuri școlare. Acestea ar urma să organizeze concurs de admitere pentru până la 90% din locurile existente, 10% urmând să fie ocupate prin repartizare computerizată.

În varianta propusă de ministrul Educației, Ligia Deca, conducerea fiecărui liceu va putea stabili în ce proporție va conta la admitere nota de la Evaluarea Națională. Poate conta 40%, iar admiterea internă 60% sau procentele pot fi 50 – 50.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...