Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației după ce a fost acuzat că a plagiat un curs universitar. În urma acestui scandal, Casa Regală a României i-a suspendat o distincție acordată în anul 2018, „pentru întreaga activitate”.
Sorin Cîmpeanu ar fi copiat 13 capitole dintr-o lucrare apărută în anul 2000, scrisă de doi alți autori. Fostul ministru a recunoscut public că și-a trecut numele său pe cursul universitar al profesorului său coordonator, după ce acesta s-a retras din activitate.
După acest scandal, Casa Regală a României i-a suspendat lui Sorin Cîmpeanu distincția „Nihil Sine Deo”, potrivit surselor Edupedu.ro. În cazul în care verdictul de plagiat rămâne final, distincția îi va fi retrasă definitiv.
Mai mult, numele lui Sorin Cîmpeanu a fost șterș de pe lista celor care au primit decorația. Astfel, numele fostului ministru nu mai apare la poziția 99, pe site-ul oficial al Casei Regale, unde figura până acum.
Sorin Cîmpeanu primise decorația în 2018 „pentru întreaga activitate”, în perioada în care era prim-vicepreședinte al partidului Pro România și rector al USAMV București.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Decoraţia regală „Nihil Sine Deo” a fost instituită la 30 decembrie 2009, prin ordinul Majestăţii Sale Regelui Mihai I, Suveranul Casei Regale a României. Regulamentul său a fost modificat la 30 decembrie 2017, prin decret al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei Române.
Distincția se acordă personalităţilor marcante din domeniul social, ştiinţific, educaţional, cultural, spiritual, economic, politic şi militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanţă de înalt nivel sau au avut o iniţiativă ieşită din comun. Decoraţia regală „Nihil Sine Deo” se poate acorda unui număr de maximum 200 de personalităţi în viaţă, cetăţeni români şi străini, incusiv instituţiilor sau organizaţiilor distinse.
Sorin Cîmpeanu a fost ministru al Educației în mandatul de premier al lui Victor Ponta, din 17 decembrie 2014, iar în noimbrie 2015 a fost premier interimar pentru 12 zile. El a fost numit din nou ministru al Educației în 2020, în guvernul Florin Cîțu.