Se schimbă pensiile în România, cinci milioane de pensionari sunt afectați: soluția ajunsă la Casa de Pensii

Gabriel Peneș 12.05.2023, 11:38
Se schimbă pensiile în România, cinci milioane de pensionari sunt afectați: soluția ajunsă la Casa de Pensii

Reforma sistemului de pensii din România se apropie cu pași mai mari sau mai mici, dar, inevitabil, se va întâmpla. guvernul a anunțat deja recalcularea tuturor pensiilor, lucru ce va fi important pentru aproape 5 milioane de pensionari. Dar acestora nu le e pe plac sistemul de calcul propus de Ministerul Muncii, așa că au înaintat către Casa Națională de Pensii propria propunere pentru recalculare.

Se schimbă pensiile în România, cinci milioane de pensionari sunt afectați

Cinci milioane de pensionari vor fi afectați de recalcularea pensiilor, stabilită de guvern pentru acest an. Aici nu intră în ecuație reformarea sau eventuala eliminare a pensiilor speciale, cu vorbim de veniturile seniorilor bazate pe contributivitate.

Totuși reprezentanții pensionarilor nu sunt mulțumiți cu formula de calcul a pensiilor propusă de executiv și și-ar dori ca aceasta să fie schimbată. Mai precis, ea să se bazeze pe salariul minim pe economie și nu pe rata inflației. În acest sens, aceștia au prezentat la sediul Casei Naționale de Pensii propunerile lor, sperând ca ele să fie luate în seamă de autorități.

Pe lângă noua formulă de calcul în baza căreia să fie recalculate toate dosarele, inclusiv cele aflate acum în plată, noua lege a pensiilor trebuie să introducă și o creștere a vârstei de pensionare în cazul femeilor, astfel încât să fie egală cu cea a bărbaților, 65 de ani, dar și o vârstă opțională pensionare de 70 de ani.

De asemenea, este posibil să vedem în noua lege și o majorare a punctului de pensie așteptată de mult timp de seniorii din România.

Se schimbă pensiile în România, cinci milioane de pensionari sunt afectați: soluția ajunsă la Casa de Pensii
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea în urma aplicării noii formule de calcul a acestora

Soluția ajunsă la Casa de Pensii

Din acest an, pensiile vor fi calculate după o nouă formulă, iar pentru a elimina inechitățile din sistem, pensiile vor fi recalculate în baza ideii că valoarea punctului de pensie a crescut de la 1 ianuarie 2023 la 1.785 de lei, de la 1.586.

Ministrul Muncii a declarat că noua formulă de calcul pentru pensii se va face pe baza Legii nr.127/2019.

„Vorbim de pensiile din sistemul public, în momentul în care introducem formula de calcul, pentru că noi am scris foarte clar în programul de guvernare, de când am intrat în noiembrie, că plecăm de la analiza legii 127. Pensiile în România ar fi fost recalculate și deja rezolvate dacă cineva la un moment dat nu punea legea pensiilor în paranteze, așa cum a pus și legea salarizării“, a spus Marius Budăi, la începutul lunii aprilie 2023.

Astfel, cinci milioane de români vor avea pensiile recalculate până la finalul acestui an, dar ministrul Muncii a dat asigurări că niciuna nu va scădea în urma acestui proces care se vrea aplicat după o formulă relativ complicată, prezentată de Marius Budăi.

„Numărul de puncte de pensie X VPR (n.r. – Valoarea punctului de referinţă). În acest moment, VPR este 72, având în vedere că se calculează, după cum urmează: punctul de pensie împărţit la 25 de stagiu de cotizare. În cazul în care punctul de pensie va creşte în 2024 la 1.875 de lei, VPR va ajunge la 75”, a explicat ministrul Muncii.

Procesul de digitalizare a dosarelor se va încheia în luna septembrie, urmând ca după aceea să se aplice noua formulă de calcul a pensiilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....