Se schimbă Legea Pensiilor din România, este oficial: ce trebuie să știe 5 milioane de pensionari

Gabriel Peneș 05.04.2023, 10:06
Se schimbă Legea Pensiilor din România, este oficial: ce trebuie să știe 5 milioane de pensionari

Se schimbă Legea Pensiilor din România. Guvernul a trimis proiectul legislativ legat de pensiile speciale la Parlament, unde a fost votat deja de Senat. Dar urmează pasul mai dificil de aprobare în Camera Deputaților, apoi de promulgare, asta dacă legea nu va fi contestată la Curtea Constituțională. Însă marele hop este acordul Comisiei Europene pe varianta actuală propusă de guvern.

Se schimbă Legea Pensiilor din România, este oficial

Proiectul de reformă a pensiilor speciale a trecut de Senat, cu amendamente, dar urmează să fie prezentat Camerei Deputaților, for decizional în această privință. Dar lucrurile nu sunt atât de simple cu legea care a devenit un „cartof fierbinte” pentru guvernanți și subiect de nesfârșite controverse politice.

Asta, cu atât mai mult, cu cât de adoptarea legii depinde primirea tranșei 3 din PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro. Este și motivul pentru care Comisia Europeană urmărește cu atenție acest subiect și și-a manifestat deja nemulțumirea față de varianta anterioară a proiectului legislativ. Tocmai de aceea, înainte de a ajunge în dezbaterea deputaților, proiectul va fi trimis spre analiză și aprobare executivului european, dar și Băncii Mondiale, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Acele amendamente au fost discutate în coaliție, s-au depus la Senat. A trecut de Senat propunerea legislativă. Am avut discuții cu doamna Céline Gauer și am hotărât ca după ce facem încă o analiză cu Banca Mondială, cu amendamentele aprobate, să trimitem analiza la Comisia Europeană, astfel încât dacă vor fi necesare din partea miniștrilor de resort alte amendamente să le discutăm cu Comisia.

Deocamdată așteptăm analiza Băncii Mondiale, o retrimitem la Comisie și dialogul continuă. Este important faptul că suntem în continuu dialog cu Comisia Europeană și nu adoptăm nimic decât atunci când agreăm împreună”, a declarat ministrul Muncii.

Se schimbă Legea Pensiilor din România, este oficial: ce trebuie să știe 5 milioane de pensionari
Ministrul Muncii, Marius Budăi, este optimist în privința avizării de către Comisia Europeană a actualei variante a proiectului legii pensiilor speciale ce a trecut deja de Senat

Ce trebuie să știe 5 milioane de pensionari

Anterior, ministrul Muncii se declarase optimist în privința variantei actualizata a proiectului. De asemenea, Marius Budăi a vorbit despre noua formulă de calcul a pensiilor, care, potrivit spuselor sale, va rezolva inechitățile dintre bărbați și femei, dintre românii care au ieșit la pensie în baza unor legi diferite și dintre indicii de corecție.

„Am urmărit, împreună cu colegii mei, două aspecte extrem de importante pentru aceste propuneri pe care le-am înaintat şi le vom discuta în continuare. În primul rând, rezolvarea inechităţilor, după care nicio pensie să nu scadă în urma recalculării. Şi în acest moment lucrăm la preluarea datelor în format electronic, separăm datele contributive de perioadele asimilate, sporurile cu caracter permanent de sporurile cu caracter nepermanent. Ne pregătim astfel încât atunci când vom avea formula finală, vom avea legea finală, să nu mai dureze multe recalcularea.

Trebuie să ţinem cont de impactul bugetar şi de momentul şi de posibilitatea în timp a României de a susţine un asemenea impact pentru că trebuie să vedem în cât timp ne propunem sau în cât timp reuşim să rezolvăm aceste inechităţi pentru că aceste inechităţi se rezolvă cu impact bugetar şi este un impact bugetar consistent.

Trebuie să ţinem cont de evoluţia economică şi de evoluţia cifrelor în România şi bineînţeles să ţinem cont că nu suntem într-o perioadă tocmai stabilă din punct de vedere macro-economic la nivel mondial. Toate aceste aspecte trebuie cântărite împreună cu experţii de la Banca Mondială şi cu Ministerul de Finanţe”, a spus Marius Budăi, conform Realitatea TV.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....