Se schimbă legea pensiilor. Cum se vor calcula. Anunţul a venit azi, 5 ianuarie

Ana Anitoiu 05.01.2022, 19:43
Se schimbă legea pensiilor. Cum se vor calcula. Anunţul a venit azi, 5 ianuarie

S-ar putea schimba legea pensiilor. O propunere legislativă ce vine în sprijinul pensionarilor din România se află deja la Camera Deputaților. Fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru a explicat cum este posibil să se calculeze sumele de bani datorate de stat fiecărei persoane care s-a retras din câmpul muncii.

Cum se vor calcula pensiile după schimbarea legii

Dacă noua propunere ce a fost depusă de fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, va fi adoptată, metoda de calculare a pensiilor din România va suferi schimbări considerabile. În primul rând, se va ține cont de toate veniturile brute ale angajaţilor.

„Veniturile totale brute trebuie să fie luate în considerare în calcularea pensiei. Tot ce au muncit oamenii, toate tipurile de sporuri, nu doar cele cu caracter permanent trebuie valorificate pentru stabilirea cuantumului pensiei. În fond, este munca omului. Am studiat mult un eșantion reprezentativ din procesele soluționate în instanțele de judecată și aceasta este principala problemă a oamenilor.

Îi trebuie o rezolvare acum, una corectă față de munca lor. Procesele în instanță se țin pe banii și pe timpul lor, într-o chestiune evident nedreaptă. Dacă pentru aceste sporuri sau beneficii s-au plătit contribuții, atunci trebuie să fie luate în considerare la stabilirea dreptului”, a scris Violeta Alexandru pe pagina ei de Facebook.

Se schimba legea pensiilor. Cum se vor calcula
Bancnote de 100 de lei

Cum se va acorda pensia de urmaș

De asemenea, Violeta Alexandru a scris că a propus noi condiții de acordare a pensiei de urmaș. Fostul ministru al Muncii vrea să se schimbe condiția prevăzută în prezent de lege: cel puțin 15 ani de căsnicie, respectiv până la 10 ani cu o diminuare a cuantumului pensiei.

Mai exact, Violeta Alexandru a propus ca pensia de urmaș să poată fi obținută de soțul supraviețuitor și în cazul unei căsătorii ce a durat mai puțin de 10 ani, dar cel puțin un an. Și în acest caz ultim caz, conform propunerii legislative, ar scădea cuantumul față de situația în care a fost împlinit un deceniu de mariaj.

Totodată, Violeta Alexandru a scris pe pagina ei de Facebook că în proiectul legislativ pe care l-a depus este include încă o modificare. Aceasta se referă la persoanele care au înregistrat perioade lucrate în grupe de muncă în condiții deosebite, grupa I, condiții speciale.

Conform fostului ministru al Muncii, dacă propunerea ei legislativă va fi adoptată, la calcularea pensiilor acestor persoane vor trebui să se ia în considerare și lunile dintr-un an, nu doar anii compleți. Astfel, de exemplu, dacă cineva a lucrat câțiva ani și lapte luni, atunci toată perioada va fi apreciată și valorificată, până la ultima zi de lucru. În plus, se va reduce vârsta de pensionare direct proporțional cu timpul lucrat. Vezi și care a fost cea mai mare pensie din România în decembrie!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...