Se schimbă legea. Câți bani primești dacă ești chemat în armată. Anunțul făcut de ministrul Apărării

Andra Daoud 10.04.2022, 09:46
Se schimbă legea. Câți bani primești dacă ești chemat în armată. Anunțul făcut de ministrul Apărării

Ministrul Apărării a explicat ce se întâmplă cu rezerviștii din România, în condițiile în care legislația nu a mai fost actualizată. Ce beneficii ar putea primi aceștia, dar și voluntarii, în situația în care se vor alătura Armatei Române. Vasile Dîncu a precizat și că înrolarea nu va deveni obligatorie în țara noastră.

Se schimbă legea. Anunțul făcut de ministrul Apărării

După izbucnirea războiului din Ucraina, s-a vorbit tot mai mult și în țara noastră despre actualizarea legii și despre categoriile de români care ar putea fi chemați în armată, în caz de război.

Vasile Dîncu a precizat, în urmă cu câteva săptămâni, că serviciul militar nu va redeveni în niciun caz obligatoriu în România, în primul rând pentru că nu este rentabil. Acum, ministrul a venit cu lămuriri suplimentare și a explicat care va fi procedura de încorporare și ce beneficii pot primii rezerviștii și voluntarii.

În acest moment, din nefericire, noi nu am mai adus la zi legislaţia cu privire la rezerva de mobilizare a populației, dar şi la mobilizarea economiei pentru apărare. Este un efort necesar, este o prevedere constituțională şi este o datorie constituțională pentru toţi dintre noi să facem asta. De aceea media rezerviștilor, sau cei care au făcut stagiul militar sau au avut o pregătire militară, au acum media de vârstă peste 50 de ani.

Ultimul cel mai tânăr rezervist, să spunem aşa, care a apucat să facă armata până în 2006 când stagiul militar obligatoriu a fost desființat are acum 38 de ani. El iese din vârsta încorporabilităţii care este între 18-35 de ani în acest moment din lege.”, a precizat Dîncu, în cadrul emisiunii „Punctul de întâlnire” de la Antena 3.

Se schimbă legea. Câți bani primești dacă ești chemat în armată. Anunțul făcut de ministrul Apărării
Câți bani primești dacă ești chemat în armată

Câți bani primești dacă ești chemat în armată

Dîncu a precizat că a discutat și cu colegii de la alte ministere și că trebuie să fie elaborată cât mai curând o lege în ceea ce privește încorporabilitatea. Ministrul a mai precizat că există deja aproximativ 1.400 de cereri ale unor voluntari care doresc să se înroleze.

Deci va trebui să facem o lege. Eu am un proiect care a fost trecut şi pe la colegii mei din celelalte ministere care sunt în zona securității şi apărării publice.

Deci avem un proiect aproape terminat. Probabil, în două săptămâni îl voi pune în transparență pentru că cred că este nevoie să revizuim legea şi avem deja 1.400 de cereri de voluntari din care vom alege. Am gândit împreună cu Marele Stat Major ca în viitor să aducem din zona voluntariatului în jur de 10.000 de rezerviști care să completeze rezerva din acest moment pe care o avem.

Vrem să şi plătim în zona voluntarilor. Am creat condiţii foarte bune pentru cei care acceptă să vină în acest domeniu şi cred că va fi un debușeu foarte important pentru tineri. Avem reacţii foarte bune pe reţelele sociale de la tineri care vor să înceapă un stagiu militar.

Pregătirea nu se va face concentrat, va fi de 3-4 luni maxim. În timpul acela o să fie plătit cu o sumă în funcţie de grad. Poate să se ia în jur de 3.000 de lei/lunar. În perioada când este în rezervă poate avea o indemnizație de 1.500 de lei pe lună plus alte beneficii cum ar fi asigurări de sănătate”, a mai precizat Vasile Dîncu, în cadrul aceleiași intervenții.

Urmăriți Impact.ro și pe