Se schimbă banii. Decizia e definitivă, monedele și bancnotele dintr-o țară europeană nu vor mai fi la fel

Ana Anitoiu 09.09.2022, 10:44
Se schimbă banii. Decizia e definitivă, monedele și bancnotele dintr-o țară europeană nu vor mai fi la fel

Se schimbă banii dintr-o țară europeană. Monedele și bancnotele nu vor mai fi la fel, după decenii în care nu au fost făcute modificări. Specialiștii consideră acest proces dificil și deloc ieftin, însă decizia este definitivă. Înlocuirea va dura cel puțin doi ani.

În ce țară europeană se schimbă banii

Este vorba despre 4,5 miliarde de bancnote ce vor fi înlocuite, în cel puțin doi ani. Schimbarea este obligatorie și ține de o tradiție a acestei țări europene.

Înlocuirea banilor folosiți în prezent în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord va începe în curând, după ce Regina Elisabeta a II-a a murit, joi, la vârsta de 96 de ani, după 70 de ani de domnie, iar fiul ei, Prințul de Wales, în vârstă de 73 de ani, a devenit Regele Charles al III-lea.

Când a murit predecesorul Reginei Elisabeta a II-a, adică tatăl ei, Regele George al VI-lea, în primele ore ale zilei de 6 februarie 1952, suverana, care se afla atunci în vizită în Kenya alături de soţul ei, Prințul Philip, a devenit imediat regină, chiar dacă ceremonia de încoronare a avut loc abia la data de 2 iunie 1953. Schimbarea banilor a fost făcută mai târziu.

Se schimba banii. Decizia e definitiva
Lire sterline. Foto: unsplash.com

Când au fost schimbați banii ultima dată

A durat opt ani de când Elisabeta a II-a a devenit regină până când a început să îi apară chipul pe bancnotele de o liră sterlină. Imaginea a fost creată de designerul de bancnote Robert Austin, pe care unii au criticat-o ca fiind prea severă.

În prezent, chipul suveranei apare pe toate cele 4,5 miliarde de bancnote de lire sterline aflate în circulație, ce însumează o valoare totală de 80 de miliarde de lire sterline.

De asemenea, imaginea Reginei Elisabeta a II-a apare pe unele bancnote de 20 de dolari în Canada, pe monedele din Noua Zeelandă şi pe toate monedele şi bancnotele emise de banca centrală din Caraibe de Est, precum şi pe alte părţi ale Commonwealth-ului.

Dacă se respectă precedentul istoric, modelele monedelor pot fi schimbate mai lent. Era obișnuit să existe în portofele monarhi diferiți, deoarece schimbarea monedelor se făcea mai degrabă în mod organic. Acum, o imagine a noului monarh ar urma să fie stabilită de comun acord cu Palatul Buckingham.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...