Se reface centrul de operațiuni al CSAT pentru caz de război. Care este valoarea investiției

Mihnea Tălău 04.04.2022, 17:27
Se reface centrul de operațiuni al CSAT pentru caz de război. Care este valoarea investiției

O licitație în vederea modernizării centrului de operațiuni din Capitală, unde ar funcționa Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) în caz de război,  a fost lansată de Ministerul Apărării Naționale (MApN). Valoarea totală investiției este de 48,38 milioane lei cu tot cu TVA.

Lucrări pentru nivelul „secret”

Scrisoare de intenție pentru participarea la licitație se va face la MApN până la data de 2 mai, în timp ce termenul limită de primire a ofertelor este de 12 august.

„În conformitate cu H.G. 585/2002, pentru a participa la procedura de atribuire, operatorii economici interesați adresează ORNISS o cerere pentru eliberarea autorizației de securitate industrială – Anexa nr. 24, la care vor anexa chestionarele de securitate industrială – Anexa nr. 25. Operatorii economici vor transmite autorității contractante, până în data de 02.05.2022, dovada înaintării către ORNISS a chestionarelor de securitate. După acest termen nu se mai acceptă primirea niciunui document în vederea obținerii avizului de securitate. Acest termen este condiționat de procedura de obținere a autorizației de securitate (inclusiv acreditarea/deținerea a cel puțin unui sistem informatic (PPSIC și SIC) pentru nivelul secret)”, se precizează în documentația de atribuire, scrie profit.ro.

Meseria din România care e plătită cu 10.000 de lei pe lună. Nu te gândeai vreodată la asta

Durata contractului de proiectare și execuție este estimată la 455 de zile, iar execuția lucrărilor și asigurarea accesului la servicii conexe, la 365 de zile de la remiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Proiectul este unul mai vechi

Este vorba despre un ansamblu de clădiri a cărui construcție a fost finalizată în 1983, iar proiectul este mai vechi, iar indicatorii săi tehnico-economici au fost reaprobați de Guvern în 2019.

Astfel, în perioada 1980-1981, documentația tehnico-economică inițială a fost întocmită de către „Institutul de Proiectări Carpați” iar lucrările de execuție ale obiectivului au fost finalizate in anul 1983. Întrucât lucrările de instalații se află în diferite stadii de execuție, mai mult unele nefiind încă finalizate, s-a constatat faptul că acestea corespund anilor 1980 și au suferit diferite stadii de uzură fizică și morală. Acum, instalațiile existente nu sunt compatibile cu noile materiale și sisteme de pe piață, astfel încât nu se pot face interconectări, reglaje și revizii care să asigure atingerea parametrilor și exploatarea de către beneficiarul de folosință în condiții normale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...