EXCLUSIV

Se prelungește perioada de autorecenzare? INS: „Având în vedere faptul că sunt foarte multe solicitări și din teritoriu, se analizează în cursul zilei de astăzi”

Gabriela del Pupo 12.05.2022, 12:00
Se prelungește perioada de autorecenzare? INS: „Având în vedere faptul că sunt foarte multe solicitări și din teritoriu, se analizează în cursul zilei de astăzi”
Perioada de autorecenzare ar putea fi prelungită cu două săptămâni având în vedere numărul mare de solicitări venite din teritoriu, dar și sutele de mii de accesări zilnice de săptămâna aceasta. INS (Institutul Național de Statistică) va analiza joi, 12 mai, numărul de zile cu care se poate prelungi autorecenzarea în funcție de cadrul juridic prevăzut de lege. Pentru completarea formularului online în lege este menționată doar luna, nu și data la care se încheie acest proces. Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt al INS a explicat în exclusivitate pentru impact.ro ce modificări se pot face astfel încât să poată fi prelungită perioada de recenzare online.

Încă două săptămâni pentru autorecenzare: „Astăzi se ia o decizie”

Purtătorul de cuvânt al INS spune că interesul a crescut semnificativ în ultima perioadă și pentru a se asigura că autorecenzarea, realizată pentru prima dată în România, este un succes, se ia în considerare o prelungire a termenului limită până la care se pot completa chestionarele online.
„S-a decis că astăzi se va analiza situația și în cursul zilei de mâine vom ieși cu o comunicare oficială. Sunt foarte multe solicitări și accesări. Cel mai probabil (ne îndreptăm spre o prelungire n.r) pentru că sunt foarte multe accesări. Având în vedere faptul că sunt foarte multe solicitări și din teritoriu, se analizează în cursul zilei de astăzi, să vedem pe cât ne permite cadrul legislativ. Cert este faptul că perioada de colectare a datelor, vizita în teren, nu se poate prelungi. Aceea va fi clar până la 17 iulie, pentru că urmează apoi o perioadă de prelucrare și noi suntem obligați ca la sfârșitul anului în decembrie să dăm primele date. Astăzi se ia o decizie.” a declarat Bogdan Drăghia.

Românii au devenit interesați pe ultima sută de metri

Deputatul Alin Apostol, de la USR este unul dintre cei care au solicitat ca etapa de autorecenzare să fie prelungită. România , de altfel, deja a depășit două țări din UE la gradul de autorecenzare, Bulgaria și Croația cu peste 7,5 milioane de chestionare care au fost completate online de la începutul procesului.
„Peste 7.5 milioane de cetățeni au completat chestionarul de autorecenzare. Autorecenzarea se încheie la 15 mai. Nu uitați că puteți să primiți o zi liberă dacă vă autorecenzați.
Intenționez ca, în calitate de membru al Consiliului de Comunicare și Transparenta, să cer Comisiei Centrale pentru Recensământul Populației și Locuințelor să prelungească perioada de autorecenzare cu minimum 2 săptămâni de zile, până pe 1 iunie.
Românii vor digitalizare, vor să se autorecenzeze. Atâta timp cât există cererea crescută încă, putem prelungi termenul limită de autorecezare online. Haideți să prelungim puțin această perioadă ca să avem și mai mulți români autorecenzați digital. În plus, scădem cheltuielile publice de la bugetul de stat cu recenzarea fizică.” a transmis deputatul USR.
În mod normal de luni, 16 mai, ar fi fost oprită platforma de autorecenzare urmând ca să înceapă recensământul în teren care va dura până pe 17 iulie.
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...