Începe a doua fază a Recensământului 2022. Ce trebuie să facă românii care nu s-au autorecenzat

Ana Anitoiu 11.05.2022, 12:08
Începe a doua fază a Recensământului 2022. Ce trebuie să facă românii care nu s-au autorecenzat

Cea de-a doua fază a Recensământului 2022 începe luni, 16 mai, și se va desfășura până la data de 17 iulie. Recenzorii le vor lua interviuri față-în-față celor care nu s-au autorecenzat online, până duminică, 15 mai. Persoanele care vor refuza să răspundă vor risca amenzi usturătoare.

Ce trebuie să facă românii, în a doua fază a Recensământului 2022

Recenzorii vor folosi formulare electronice, pe tablete, nu unele pe hârtie, ca în anii trecuți. Fiecare dintre ei va avea o listă, pentru fiecare adresă, cu CNP-urile parțial anonimizate pentru cei care s-au autorecenzat și pentru cei care trebuie să fie intervievați.

Fiecare recenzor va face interviurile într-un sector de recensământ. El va lua în evidenţă fiecare locuinţă și va avea datoria de a vizita fiecare casă din sectorul de recensământ repartizat. Persoanele recenzate nu trebuie să facă niciun demers în acest sens.

Oficialii Institutului Național de Statistică (INS) au atras atenția asupra faptului că data vizitei planificate a recenzorului poate fi modificată doar în cazuri excepţionale. Aceasta pentru că este urmat un calendar fix, construit pentru a maximiza eficienţa şi coordonarea personalului de recenzare din teren.

Incepe a doua faza a Recensamantului 2022
Ce trebuie sa stie romanii despre a doua faza a Recensamantului 2022. Foto: unsplash.com

Cât durează recenzarea. Ce au voie să facă recenzorii

INS a subliniat că fiecare recenzor este obligat să prezinte legitimaţia cu însemnele recensământului (RPL2021). Relaţia dintre acesta şi persoanele intervievate este una total confidenţială. În plus, el nu are voie să facă înregistrări video sau audio.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Recenzarea față-în față poate dura de la 3 până la 10 minute per persoană, în funcție de numărul de secţiuni ale chestionarului la care fiecare cetățean trebuie să răspundă. Numărul poate fi diferit în funcție de datele preexistente în sursele administrative, de numărul de persoane din care este alcătuită gospodăria şi de caracteristicile demo-socio-economice ale fiecărei persoane.

Ce amenzi riscă cei care refuză să fie recenzați

Românii trebuie să știe că refuzul de a participa la Recensământul 2022 le poate atrage amenzi usturătoare, cuprinse între sumele de 1.000 şi 3.000 de lei. Cei mai mulți dintre cetățeni consideră că principalii beneficiari ai recensământului sunt mai degrabă instituţiile de stat decât populaţia generală.

Aproximativ 75% dintre români cred că de pe urma Recensământului vor beneficia instituţiile administrativ-teritoriale, cele guvernamentale şi cele publice. Doar 50% dintre ei sunt de părere că beneficiază de el și populația generală.

Conform INS, peste 6,5 milioane de români au completat formularul online pentru recensământ până în prezent. În plus, potrivit celui mai recent studiu Reveal Marketing Research, cei mai mulți români din mediul urban care nu au participat la Recensământ vor să se autorecenzeze până pe 15 mai.

INS a mai arătat că 74% dintre respondenţi intenționează să îşi ia ziua liberă oferită de stat pentru completarea chestionarului de autorecenzare. Alți 26% dintre ei au declarat că nu vor să beneficieze de această zi liberă sau că nu este cazul, deoarece, de exemplu, sunt pensionari sau nu sunt angajați.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...