Se pregătește o nouă stație de metrou în București. Când va fi gata

Raluca Juncu 27.04.2020, 22:54
Se pregătește o nouă stație de metrou în București. Când va fi gata

Metroul bucureștean va avea o nouă stație, în următorii ani. Contractul privind proiectarea și execuția noii stații a fost deja atribuit. Cum arată planurile pentru noua stație?

Metrorex va avea în componență o nouă stație de metrou

Această nouă stație va fi amplasată în Berceni și va veni în ajutorul locuitorilor din Popești-Leordeni și din comuna Berceni, pentru că acesta va fi o continuare a ultimei stații-Berceni, singura din circuitul Metrorex care are ieșire la suprafață. Din acest motiv, stația care se va construi va fi una supraterană.

Sursa foto: captură video YouTube
Sursa foto: captură video YouTube

Contractul pentru proiectarea și execuția a fost atribuit companiei românești Somet – Uti Grup – Tiab – Construcţii Erbaşu, în cadrul unei licitații organizate de Primăria Sectorului 4. Documentul fost semnat pe 15 aprilie potrivit datelor furnizate de SEAP- Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Termenul de livrare a construcțiilor este de 27 de luni de la data semnării, adică aproximativ doi ani și trei luni. Cristian Erbașu, proprietarul firmei care a câștigat licitația și care se va ocupa de construcția stației de metrou, este unul dintre cei mai cunoscuți și vocali constructori din România.

Valoarea contractului se ridică la 157,64 milioane de lei, iar proiectul ar putea beneficia de finanțare de la Uniunea Europeană.

„Primăria Sectorului 4 este, începând din 13 aprilie 2020, prima autoritate locală din Capitală eligibilă pentru accesarea fondurilor europene disponibile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), în vederea extinderii rețelei de metrou a Bucureștiului”, anunța autoritatea locală.

Caracteristicile tehnice ale stației de metrou

  • spații accesibile și pers cu dizabilități (de locomoție, de vedere)
  • accesuri acoperite; – pasaje subterane și vestibuluri de distribuție (către peron/spații publice supraterane, către spații tehnice specifice metroului);
  • peron central suprateran; – dotări specifice spațiilor Metrorex SA (grupuri sanitare pe sexe, spațiu mama și copilul, casă de bilete, automate de bilete, lifturi și escalatoare)
  • spații tehnice -spații tehnice specifice Metrorex SA, necesare asigurării funcționării stației de metrou;
  • spații netehnologice aflate la dispoziția beneficiarului.

Primăria Sectorului 4 a primit inițial două oferte la licitație pentru cosntruirea stației de metrou din sudul Capitalei. În cursa pentru achiziție s-au mai aflat și grecii de la Aktor, care au fost respinși, „ca urmare a nedepunerii dovezii privind constituirea garanţiei de participare”, se arată într-un document publicat de Primăria Sector 4, în platforma de achiziţii publice SICAP, citat de Economica.net.