Se pregătesc schimbări majore în Educaţie: an şcolar mai lung şi vacanţe în funcţie de regiuni. Care sunt ultimele propuneri privind modificarea anului şcolar

Nicu Stan 08.06.2021, 13:39
Se pregătesc schimbări majore în Educaţie: an şcolar mai lung şi vacanţe în funcţie de regiuni. Care sunt ultimele propuneri privind modificarea anului şcolar

Se pregătesc schimbări majore în Educaţie: an şcolar mai lung şi vacanţe în funcţie de regiuni. Care sunt ultimele propuneri privind modificarea anului şcolar, vedeți un pic mai jos.

Sistemul de învățământ se schimbă din nou. Ce materii noi se vrea să se introducă

Se pregătesc schimbări majore în sistemul de Educaţie. Anul şcolar ar urma să fie mai lung, iar vacanţele în funcţie de regiuni. Care sunt ultimele propuneri privind modificarea anului şcolar.

În plus, autoritățile se gândesc la materii noi pentru elevi, cim ar fi educaţia financiară sau alimentaţia sănătoasă, iar acestea sunt doar două exemple dintr-o pleiadă de alte proiecte.

Doua materii noi ar urma sa se introduca in programa scolara
Doua materii noi ar urma sa se introduca in programa scolara

Se vrea mai multe zile de școală pentru elevi

Astfel, mai mulţi parlamentari din coaliţia de guvernare au propus un proiect de lege prin care ar dori majorarea numărului de zile într-un an şcolar. Iniţiatorii proiectului arată că România se află în topul ţărilor cu cele mai puţine zile de şcoală, respectiv 162 de zile, atâtea fiind anul trecut.

De aceea, aceștia propun prin acest proiect să fie un minimum de 170 de zile de școală, respectiv 175 pentru învăţământul primar, 180 pentru cel gimnazial, iar pentru cel liceal 185 de zile de școală.

Vacanțe în funcție de regiune

În plus, într-un alt proiect de lege, alţi parlamentari de la USR propun şi ei să fie vacanţe diferenţiate, mai exact să nu se mai suprapună vacanţele dintre cele două semestre, să se întindă pe durata unei luni de zile, să fie câte o săptămână şi să difere în funcţie de macroregiunea din care provine fiecare elev.

Astfel, arată iniţiatorii, s-ar decongestiona traficul din regiunile turistice aglomerate şi ar veni în sprijiinul sectorului HORECA care a fost atât de încercat de pandemia de coronavirus.

Începerea anului școlar, diferențiată

În plus, tot în acest proiect de lege se propune şi ca începerea noului an şcolar să se facă diferenţiat. În prima zi de luni a lunii septembrie ar urma să înceapă școala cei care învaţă în clasele primare, a VIII-a şi a XII-a, iar ceilalţi să meargă în prima zi de școală în a treia zi de luni a lunii septembrie.

Un număr minim de zile pentru anul şcolar

175 – nivel primar
180 – nivel gimnazial
185 – nivel liceal.

Cum ar urma să se modifice Legea Educaţiei

1. mai multe zile într-un an şcolar
2. perioade diferite de vacanţă, în funcţie de regiune
3. începerea anului şcolar, la date diferite, în funcţie de clasă
4. educaţie financiară şi antreprenorială – disciplină în învăţământul preuniversitar
5. alimentaţie sănătoasă – disciplină obligatorie în învăţământul primar

Alin Apostol, deputat USR, unul dintre iniţiatorii proiectului, a venit cu informaţii suplimentare, conform Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe