Se poate amâna startul noului an școlar din România din cauza Covid-19? Ce a spus medicul Adrian Marinescu

Ana-Maria Tudor 25.08.2023, 19:25
Se poate amâna startul noului an școlar din România din cauza Covid-19? Ce a spus medicul Adrian Marinescu

În pragul unui nou an școlar, așteptarea primului clopoțel este plină de nerăbdare pentru majoritatea elevilor și a părinților. Cu toate acestea, medicii sunt in alertă deoarece apariția noii tulpini Eris, varianta Omicron a coronavirusului, se răspândește cu rapiditate și prezintă o amenințare reală pentru elevii care se pregătesc să se întoarcă în colectivitate începând cu 11 septembrie.

Cum se manifestă noua variantă a virusului

Începutul anului școlar se află sub amenințarea noii tulpini de Covid! Medicul specialist în Boli Infecțioase, Adrian Marinescu, a acordat un interviu în exclusivitate postului de televiziune România TV, aducând în discuție noul virus și nivelul său de periculozitate.

Medicul calmează populația și subliniază că nu există motive de îngrijorare în ceea ce privește acest aspect, deoarece în acest moment nu există date care să indice o agresivitate crescută a tulpinii Eris.

Omicron, cu 30% mai transmisibilă
 

„Nu ar trebui să ne temem. Este adevărat că virusul în momentul în care rămâne în circulație mult timp apar sigur și variante noi. Varianta Eris care este EG.5, este prezentă peste tot și la nivelul Europei și în România. Cam 30% dintre noile cazuri înseamnă această variantă. Nu există date care să spună că este o agresivitate sporită, că sunt mai multe cazuri grave.

Dar e adevărat că prudență trebuie să fie și pentru că se întorc cei mici la școli va fi riscul să fie o creștere pentru că avem un trend ascendent, lucru care se vede în numărul de prezentări de la camera de gardă. Deci, prudență trebuie să fie pentru că se vor selecționa și cazurile care înseamnă complicații la persoanele în vârstă, în general, la cei cu boli cronice și în perioada care urmează, va fi acest trend ascendent, clar”, a declarat medicul Adrian Marinescu, în exclusivitate, la România TV.

Citește și: Apare un nou val COVID-19 în România? Tulpina Eris se împrăștie în multe locuri, ce vaccin va fi gata în septembrie

Ce diferențe există între cele două variante de virus

Doctorul Adrian Marinescu a detaliat principalele simptome ale variantei Eris, noua tulpină Omicron a coronavirusului. Conform doctorului specializat în boli infecțioase, varianta ușoară a noului virus Eris, parte a tulpinii Omicron a coronavirusului, prezintă simptome similare cu cele ale unei viroze respiratorii obișnuite, cu o evoluție favorabilă în câteva zile.

Cu toate acestea, atunci când apar complicații pulmonare sau alte manifestări, gradul de severitate poate crește. Există posibilitatea ca pacienții să necesite internare și, în cazuri rare, să ajungă în secția de Terapie Intensivă.

Vezi și: Un nou val COVID-19 în România! Anunțul făcut de Octavian Jurma dă fiori oamenilor

„Când apar complicații pulmonare și nu numai, sigur că pot fi mai complicate. Se ajunge în punctul în care pacientul se internează, poate să aibă o evoluție imprevizibilă să ajungă și în Terapie Intensivă, dar cazurile sunt extrem de rare, deci cred că trebuie să fim calmi și să plecăm de la ideea că este într-adevăr un lucru pe care îl luăm în calcul, dar care va trece cred destul de repede”, a mai spus medicul infecționist.

Conform medicului Adrian Marinescu, expert în boli infecțioase, nu există date noi în ceea ce privește simptomatologia. În contextul tulpinilor Omicron, acestea se răspândesc cu ușurință, ceea ce poate duce la focare în familii sau colectivități, inclusiv în școli. Prin urmare, există un risc de infectare, însă majoritatea oamenilor vor experimenta forme ușoare ale bolii. De aceea, este esențial să luăm în considerare factorii de risc.

”La nivel de simptomatologie nu avem date că ar fi ceva nou.”, a precizat medicul, potrivit sursei menționate anterior.

Urmăriți Impact.ro și pe