Se întâmplă cu pensiile a milioane de români, peste noapte: procentul așteptat de milioane de pensionari

Gabriel Peneș 09.11.2022, 13:30
Se întâmplă cu pensiile a milioane de români, peste noapte: procentul așteptat de milioane de pensionari

Se întâmplă cu pensiile a milioane de români, peste noapte. Seniorii României așteaptă cu sufletul la gură decizia guvernanților referitoare la procentul de majorare a pensiilor începând cu 1 ianuarie 2023. Vicepremierul Kelemen Hunor afirmă că în coaliție nu există niciun blocaj pe această temă, dar că normal ar fi ca mărirea pensiilor să se facă în raport cu rata inflației.

Se întâmplă cu pensiile a milioane de români, peste noapte

Subiectul pensiilor românilor a pus pe jar coaliția de guvernare. Mai exact, procentul cu care acestea ar trebui să fie majorate. Liderii social-democrați au vorbit de 10%, în timp ce liberalii susțin o mărire cu 15%, adică exact cu rata inflației pe 2022.

Pe acest fond, vicepremierul Kelemen Hunor, reprezentant al UDMR-ului în executiv, a precizat că în coaliția de guvernare nu există neînțelegeri pe subiectul pensiilor și respinge speculațiile conform cărora discuțiile ar fi ajuns într-un blocaj. El a spus că astfel de discuții există, însă lucrurile se vor clarifica când se va analiza bugetul.

„Nu există niciun blocaj. În momentul în care dezbatem bugetul asigurărilor sociale și bugetul de stat, acolo trebuie să introducem. Discuții există care este rata inflației, care, conform INS, depășește 16%”, a declarat Kelemen Hunor la Europa FM.

Procentul așteptat de milioane de pensionari

Kelemen Hunor susține că pensiile trebuie să crească cu un procent care să acopere rata inflației. În opinia sa, guvernul are o datorie morală să găsească soluțiile potrivite, iar un procent corect de majorare a pensiilor ar fi de 15-16%. Acesta a explicat că bugetul asigurărilor sociale trebuie alimentat de la bugetul de stat, iar 90-95% dintre pensionarii României au nevoie de această ajustare.

„Este o discuție cât putem suporta, pentru că trebuie să alimentezi bugetul asigurărilor sociale de la bugetul de stat. (…) 90-95% dintre pensionarii României au nevoie de această ajustare și eu cred că 15-16% este procentul corect cu care trebuie să mergem în anul 2023.(…) Eu am abordat problema din punct de vedere moral, fiindcă trebuie să faci un efort, ai această obligație morală față de pensionari și poți să faci loc în buget să acoperi rata inflației.

15-16% trebuie să găsești loc pentru pensionari care au muncit o viață întreagă. Au muncit înainte de 1989, au muncit după 1989 și au plătit impozitele și taxele. Au dreptul la această perioadă mai liniștită din viață”, a completat președintele UDMR.

Kelemen Hunor a confirmat că dorința PSD de a renegocia plafonul de 9,4% din PIB, pentru bugetul de pensii, prins în PNRR, are legătură cu pensiile speciale, iar nu cu cele din sistemul public. Astfel, în condițiile în care politicienii nu găsesc soluții pentru reducerea sau eliminarea pensiilor speciale, va suferi majoritatea românilor, cei care primesc pensii bazate pe contributivitate.

„În 9,4% e greu să te încadrezi şi cu magistraţii, şi cu militarii, şi cu aviatorii şi cu diplomaţii, deci nu ai cum şi atunci există această presiune permanentă. Sigur, din punctul meu de vedere, trebuie o discuţie principială, după care poţi să reglementezi orice, chiar şi în limita de 9,4%, sau poţi să arăţi Comisiei: domnule, avem un principiu, aşa cum aveţi şi voi şi au toate statele, aplicăm acest principiu şi atunci, bineînţeles, eforturile bugetare pot fi asumate. Dar noi, în acest moment, nu avem un principiu: există soluţii punctuale pentru fiecare categorie din această mare categorie în care sunt încadraţi toţi şi nu există un principiu clar şi sănătos”, a mai arătat Kelemen Hunor, conform sursei citate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....