Se dau tichete valorice pentru o categorie de persoane, potrivit unui proiect de lege aprobat în unanimitate în Senat. Persoanele vizate vor primi anual câte 6 tichete valorice, în urma propunerii inițiate de un grup de parlamentari PNL. Cărei categorii de români se adresează, pentru ce vor putea fi folosite tichetele și când va intra în vigoare măsura.
Persoanele cu dizabilități vor primi câte 6 tichete valorice de la stat, pe care le vor putea folosi pentru terapie bazată pe sport. Decizia a fost votată în unanimitate în Senat, care este prima cameră a Parlamentului sesizată în sensul modificării legii. Propunerea parlamentarilor de la PNL vizează modificarea legii 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Statul își propune să vină în sprijinul acestor persoane oferindu-le câte 6 tichete valorice anual, care vor putea fi utilizate pentru a achita ședințele de terapie pe bază de sport, în funcție de diagnosticul principal și de dizabilitate.
Valoarea tichetelor urmează să fie stabilită anual prin Hotărâre de Guvern și va fi acoperită integral din Fondul Național Unic de asigurări sociale și de sănătate, prin casa de asigurări de sănătate de care aparține fiecare beneficiar în parte.
Tichetele valorice pentru terapie vor fi acordate la recomandarea medicului de familie la care este înscrisă fiecare persoană sau la recomandarea medicului specialist. Acordarea se va face pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copil, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap, respectând metodologia de acordare, utilizare și decontare a tichetelor.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Metodologia urmează să fie aprobată prin ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, în cel mult 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Tichetele ar urma să fie acordate începând din 2023.
Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții raporta, la nivelul anului 2021, un număr de 856.069 persoane cu dizabilități în România. Dintre acestea, 98,04% se aflau în îngrijirea familiei, iar 1,96% (16.756 persoane) sunt instituționalizate. La finalul anului trecut, a mai fost inițiat un proiect de lege prin care aceste persoane să aibă mai multe beneficii din partea statului.
Printre măsurile propuse atunci de parlamentari se număra majorarea cuantumului indemnizației lunare la nivelul de 100% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) pentru adulții cu dizabilitate gravă și 75% pentru cei cu dizabilitate accentuată. În plus, era introdusă indemnizația de handicap pentru adulții cu dizabilitate medie, la nivelul de 50% din ISR.