Se dau sporuri pentru angajații români. Cine va beneficia de acest lucru

Ioana Bucur 12.01.2021, 17:58
Se dau sporuri pentru angajații români. Cine va beneficia de acest lucru

Se dau sporuri pentru angajații români. Cine sunt cei care primesc sume importante de bani, în plus, la salariu și ce trebuie să facă pentru a beneficia de bonusurile oferite de stat.

Se dau sporuri pentru angajații români

Se dau sporuri pentru angajații români care s-au implicat în activități de combatere și prevenire a epidemiei de Covid-19 la locul de muncă. Potrivit OUG 131/2020, angajații prefecturilor din țară, care au mers la serviciu în lunile de pandemie, primesc un spor în valoare de 30% din salariul de bază. În județul Dolj, doar doar trei angajați ai Prefecturii nu au primit bonusul. Motivul? Erau fie suspendați din funcție, fie detașați la alte instituții, a precizat Anca Ochianu, purtător de cuvânt al Prefecturii Dolj, citată de Mediafax.

La „vecini”, siuația este similară. În județul Gorj, toți angajații de la Prefectură au primit sporuri pentru că au venit la serviciu în timpul lunilor de pandemie.

Ce a presupus, de fapt, implicarea angajaților în „activități de combatere și prevenire a epidemiei de Covid-19”

Corina Belteu, purtător de cuvânt al Prefecturii Gorj, a explicat că s-au dat sporuri pentru angajații care au stat peste program și a căror activitate a crescut în ultimele luni.

„Fiecare serviciu, în special Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă, a făcut acest referat şi a specificat acolo, şeful serviciului, cu ce a crescut activitatea angajaţilor de când a apărut pandemia. (…) Să ştiţi că, de exemplu,angajaţii pe relaţii cu publicul. Şi aici activitatea a crescut. Mai mult, decât atât, se scoate în evidenţă în acele referate, pericolul la care sunt expuşi angajaţii în relaţiile cu publicul.În sensul că, audienţle domnului prefect au fost sistate, dar cetăţenii vin în continuare cu petiţii. (…) La Cabinetul prefectului sunt angajate patru persoane. Toate şedinţele care se ţin, şi avem zilnic, se ţin în cabinet. Sunt convocated pe cabinet. Dacă prefectul doreşte să viziteze un centru de vaccinare, merge persoană din cabinet cu prefectul. Deci, şi aici sunt activităţi care în această perioadă s-au amplificat”, a transmis, prin telefon, Corina Belteu, purtător de cuvânt al Prefecturii Gorj, pentru sursa citată.

Prefecții și subprefecții nu nebeficiază de aceste sporuri la salariu.

Pandemia a adus sporuri pentru angajații români
Angajații prefecturilor, bonusuri pentru activitatea din lunile de pandemie

Ce spune legea despre acordarea de sporuri pentru angajații români

Potrivit OUG 131/2020, angajații prefecturilor din țară, care au mers la serviciu în lunile de pandemie, primesc un spor în valoare de 30% din salariul de bază:

Art. 5. – (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada stării de alertă instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, aprobată cu modificări şi completări prin Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020, cu modificările şi completările ulterioare, şi prelungită prin Hotărârea Guvernului nr. 476/2020, cu modificările şi completările ulterioare, şi prin Hotărârea Guvernului nr. 553/2020, cu modificările şi completările ulterioare, personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, a cărui finanţare se asigură de la capitolul 51.01 „Autorităţi publice şi acţiuni externe”, beneficiază de un spor de 30% la salariul de bază, cu excepţia prefectului şi subprefectului.

(3) Personalul din instituţiile prefectului care va beneficia de acordarea sporului se stabileşte prin ordin al prefectului la propunerea motivată a şefului nemijlocit, din care să rezulte activitatea şi modul de implicare în prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi care au presupus un risc suplimentar şi/sau un volum mai mare de muncă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...