Cine sunt românii care ar putea primi sporuri de 2000 de lei la salariu. Propunerea legislativă care a ajuns în Senat

Elena Avramescu / 12.09.2020, 11:10
Cine sunt românii care ar putea primi sporuri de 2000 de lei la salariu. Propunerea legislativă care a ajuns în Senat

Zilele trecute, la Senat a fost înregistrată o propunere legislativă care prevede acordarea unui stimulent de risc pentru întregul personal din învăţământ pe întreaga durată a stării de alertă şi urgenţă, asta datorită riscului răspândirii virusului COVID-19, conform proiectului.

Cine sunt românii care ar putea primi sporuri de 2000 de lei la salariu

În acest sens, cadrele didactice dar şi personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul de stat vor putea primi un stimulent de risc în valoare de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar acordat pe întreaga durată a stării de alertă şi a stării de urgenţă, pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii virusului COVID-19.

“Azi (miercuri – n.r.) am depus proiectul de lege, acea propunere legislativa pentru acordarea unui stimulent de risc pentru intreg personalul din invatamant pentru intreaga perioada a starii de alerta si urgenta, ca urmare a riscului raspandirii coronavirusului”, a spus liderul deputatilor PSD, Afred Simonis. În acest sens, cadrele didactice ar urma să primească suma de 2.000 de lei lunar, iar personalul auxiliar și cel nedidactic câte 1.500 de lei/lună.

Cine sunt romanii care ar putea primi sporuri de 2000 de lei la salariu
Membrii cadrului didactic ar putea primi sporuri de 2000 de lei la salariu

Propunerea legilaslativă care a ajuns în Senat

De reținut că introducerea bonusului mai este motivată și prin necesitatea de a stimula personalul din învățământ care va fi supus implementarii măsurilor luate prin ordin al ministerelor Educației și Sănătății.

“Tinand cont de inceperea noului an scolar 2020-2021 in plina evolutie epidemiologica, ca urmare a riscului raspandirii coronavirusului-COVID 19 si luand act de circumstantele exceptionale create de amenintarea cu infectia COVID-19, precum si de faptul ca atat cadrele didactice, cat si personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic din invatamantul de stat vor fi implicati direct in lupta cu pandemia si vor fi extrem de expusi, este necesar ca statul sa acorde un stimulent de risc in cuantum de 2000 de lei, respectiv 1500 de lei lunar, pe durata starii de alerta si a starii de urgenta, cadrelor didactice,personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic din invatamantul de stat”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege inițiat de mai mulți lideri PSD.

În acest sens, impactul bugetar pentru acest an ar fi de aproximativ 500 de milioane de lei, iar banii pot să provină din fonduri europene sau chiar din “economii de la guvern”. La final, premierul Ludovic Orban le-a cerut tuturor parlamentarilor responsabilitate și a declarat că orice cheltuială suplimentară introdusă în dezbaterea OUG referitoare la rectificarea bugetară se va întoarce împotriva românilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI