Se dau 3 zile libere pentru persoanele care se vaccinează anti-covid-19. Cum le obţin beneficiarii

Ioana Bucur 30.09.2021, 14:45
Se dau 3 zile libere pentru persoanele care se vaccinează anti-covid-19. Cum le obţin beneficiarii

Trei doze, trei zile libere pentru persoanele care se vaccinează anti-Covid-19. Ce trebuie să știe românii care vor să profite de beneficiul oferit de stat pentru imunizare. Ce trebuie făcut pentru a le obține de la angajator.

Zile libere pentru persoanele care se vaccinează

O lege adoptată încă din luna iulie a acestui an oferă câte o zi liberă plătită, de la locul de muncă, pentru persoanele care se vaccinează anti-Covid-19, după fiecare doză. În plus, angajații mai pot obține încă o zi liberă pentru vaccinarea copilului.

Potrivit Legii nr. 221/2021 pentru modificarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi propune ca persoanele care se vaccinează să beneficieze de:

  • câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat
  • câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenţilor
  • câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti.

Zi liberă vor primi și unul dintre părinții sau reprezentanții legali ai copiilor cu vârstă mai mică de 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi.

Pentru a obține ziua liberă după fiecare doză de vaccin anti-Covid-19 făcută, angajații trebuie să prezinte adeverința de vaccinare eliberată conform legii. În cazul în care ziua liberă coincide cu cea a vaccinării, adeverința trebuie depusă la locul de muncă în prima zi lucrătoare de după administrarea dozei.

Se dau 3 zile libere pentru persoanele care se vaccinează anti-covid-19

S-a dat start Loteriei vaccinării

Joi, 30 septembrie, Ministerul Sănătății a anunțat că, începând cu ora 12:00, s-a dat starul Loteriei vaccinării. La concurs se vor putea înscrie toți cei care au făcut schema completă de vaccinare și sunt posesori de certificat verde.

Prin schemă completă se înțelege efectuarea a două doze pentru tipurile de vaccin Pfizer, Moderna şi Astra Zeneca sau o singură doză pentru vaccinul Johnson&Johnson.

„Toate persoanele vaccinate cu schemă completă şi care deţin certificat digital al UE privind COVID-19 pe baza Codului Numeric Personal (CNP) pot participa la Loteria Vaccinării, începând cu data de 30 septembrie 2021 ora 12:00. Înscrierea persoanelor pentru Loteria Vaccinării se realizează pe portalul https://certificat-covid.gov.ro.”, a transmis, joi, Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătății a explicat și pașii ce trebuie urmați pentru înscriere, după generarea certificatului verde:

  • Pasul 1: Confirmaţi că aţi citit şi sunteţi de acord cu Regulamentul Loteriei.
  • Pasul 2: Confirmaţi acordul de publicare a datelor personale pe site-urile instituţiilor organizatoare.
  • Pasul 3: Vă înscrieţi la Loteria Vaccinării.

După parcurgerea celor trei paşi, veţi primi un e-mail de confirmare a înscrierii, în care se va regăsi şi numărul unic de participare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...