Se amână creșterea pensiilor? Veste tristă pentru milioane de pensionari din România!

Mihnea Tălău 31.08.2023, 14:19
Se amână creșterea pensiilor? Veste tristă pentru milioane de pensionari din România!

Întrucât pensiile ar trebui mărite de la 1 ianuarie 2024, iar gaura din buget este tot mai mare, guvernanții iau în calcul ca majorarea să fie efectuată abia în martie. Pensionarii și așa o categorie defavorizată, fac pe zi ce trece mai greu față traiului de zi cu zi pe fondul exploziei prețurilor.

Punctul de pensie ar urma să se majoreze

Chiar dacă s-a încercat un firav ajutor, cu vouchere de alimente şi vouchere pentru plata facturilor, banii rămân insuficienți, privațiunile fiind la ordinea zilei. Nu toți pensionarii își permit să își cumpere alimente, medicamentă și să își plătească facturile tot mai înrobitoare. Evident, excepție făcând acea categorie a celor cu pensii speciale, pentru care este posibil orice.

Unele calcule cu privire la buget, care se discută în Coaliție, sunt făcute pe o creștere a pensiilor de 20%. Mai există o propunere în Coaliție prin care creșterea să se facă etapizat: 1 ianuarie și 1 septembrie.

Potrivit legii, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.

Punctul de pensie ar crește la 2.081 de lei, de la 1.785 de lei cât este în prezent.

Cat trebuie sa fie salariul pentru o pensie de 3000 de lei în 2023

O creștere a pensiilor… anul viitor

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat importanța finalizării noii legi a pensiilor în timp util. Aceasta a explicat că, dacă toate demersurile legislative vor fi finalizate și legea va intra în vigoare la începutul anului 2024, pensionarii vor beneficia de majorări conform prevederilor noii legi.

„Vom avea anul viitor cu siguranță o creștere a pensiilor, dar momentul la care se va face această creștere depinde de momentul la care vom avea finalizat noul proiect cu privire la pensiile din sistemul public.

Este foarte important ca toți românii să știe că în acest moment lucrăm la legea pensiilor. În cazul în care vom avea noua lege a pensiilor aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, ne vom supune reglementărilor noii legi a pensiilor.

În cazul în care vom merge în continuare pe actualul cadru legislativ, vom respecta formula elvețiană care spune că inflație+ jumătate din câștigul salarial mediu brut. Una dintre măsurile pe care intenționăm să le luăm în noua lege a pensiilor este aceea de a face indexarea în martie, astfel încât să avem datele de la Institutul Național de Statistică și să ținem cont de datele anului anterior“, a spus Simona-Bucura Oprescu, potrivit RomâniaTV.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...