EXCLUSIV

Scumpirile îi fac pe români să apeleze la măsuri radicale. Noua tendință în materie de încălzire. O familie va plăti 8.000 de lei

Adriana Olaru 08.08.2022, 13:00
Scumpirile îi fac pe români să apeleze la măsuri radicale. Noua tendință în materie de încălzire. O familie va plăti 8.000 de lei

Românii se confruntă din ce în ce mai mult cu valul de scumpiri fără precedent: de la mâncare până la utilități și vacanțe, prețurile au explodat în ultima perioadă, iar specialiștii vin cu un avertisment îngrijorător și anunță că lucrurile nu se îndreaptă spre lucruri mai bune. Între timp, oamenii speriați de traiul dificil încearcă să caute soluții pentru a-și ușura viața zi de zi.

Pâinea, cartofi și carnea au ajuns la prețuri record, laptele și brânza la fel, iar câmpurile sunt pârjolite de seceta extremă din ultima vreme. În aceste condiții, traiul românilor este tot mai complicat și mulți se plâng că salariile și pensiile au rămas în același punct, deși scumpirile sunt exagerate.

Românii renunță la centralele pe gaze

Carburanții au ajuns, de asemenea, la prețuri record: un litru de benzină costă aproape 9 lei, iar în unele stații un litru de motorină ajunge chiar să depășească 9 lei. Chiar dacă s-a aplicat plafonarea la pompă de 50 de bani, situația tot rău arată. Mai mult decât atât și prețul gazelor este într-o continuă dinamică, iar războiul declanșat de Vladimir Putin a făcut ca piața să fie și mai instabilă. Pentru că în unele cazuri oamenii nu mai pot face față cheltuielilor, tot mai mulți renunță la centralele pe gaze pe care le aveau și trec la cele cu lemne.

„Partea proastă pentru toată lumea este că și lemnele s-au scumpit, au prețuri mari și mulți dintre cei care au nevoie pentru la iarnă au început deja să-și facă provizii. Oamenii la noi în zonă (n.r. – județul Argeș) își cumpără din timp, pentru că mulți sunt în vârstă și vor să știe că au iarna asigurată. O familie trebuie să scoată din buzunar pentru iarna ce vine cam 7.500 – 8.000 de lei. Este o sumă mare, nu mulți și-o permit. Noi vindem, de exemplu, la metru ster lemnul și unul singur costă 380 de lei, ca să vă faceți o idee”, explică un bărbat din Argeș care are o afacere cu lemn.

Costurile au crescut și pentru cei care au faceri cu lemne și inclusiv transportul a devenit mai scump din cauza scumpirii carburanților. Mai mult, oamenii se așteaptă ca prețurile să crească și mai mult în următoarele luni.

Cât costă o sobă pentru la iarnă

În special în zonele rurale, oamenii încep să-și caute variante pentru încălzirea pe timpul iernii. Sobele cu teracotă sunt la mare căutare în această perioadă, însă și cei care locuiesc la oraș încep să caute variante pentru iarna grea care urmează.

Reprezentanții magazinelor de bricolaj susțin că se așteaptă ca în luna septembrie să înregistreze un număr record de vânzări. Cele mai căutate sunt sobele premontate, adică cele care vin din magazin exact așa cum se așează și în casă. Prețul unei astfel de sobe poate ajunge până la câteva mii de lei. Și sobele cu încălzire pe bază de paleți sunt căutate în această perioadă, iar prețul uneia poate ajunge până la 1.400 – 1.500 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe