Schimbări în Codul Muncii. Noi drepturi pentru angajați. Klaus Iohannis a promulgat legea

Anca Manolica 17.10.2022, 15:14
Schimbări în Codul Muncii. Noi drepturi pentru angajați. Klaus Iohannis a promulgat legea

Codul Muncii 2022. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, 17 octombrie, legea care modifică şi completează Codul muncii şi Codul administrativ în care sunt prevăzute mai multe drepturi suplimentare pentru angajați. Iată în ce condiții va fi de acum interzisă concedierea salariaţilor, dar și ce alte schimbări au apărut.

Schimbările din Codul Muncii aduc noi drepturi pentru angajați

Legea pentru modificarea şi completarea Codului muncii şi a Codului administrativ în care sunt prevăzute mai multe drepturi suplimentare pentru salariaţi a fost promulgată de preşedintele țării. Actul normativ modifică şi completează Legea nr. 53/2003 şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 în scopul transpunerii în legislaţia naţională a mai multor directive europene.

Iată cele mai importante modificări aduse, potrivit Avocatnet.ro:

1. Informații suplimentare pentru candidați și salariați

Codul stabilește că angajatorul trebuie să informeze candidații și salariații cu mult mai multe detalii, care trebuie să se regăsească și în contractul individual de muncă:

  • dacă munca este fără loc fix și se desfășoară în mai multe locuri, trebuie menționat dacă deplasarea între acestea este asigurată sau decontată de angajator;
  • va trebui menționată expres metoda de plată a salariului;
  • pe lângă durata normală a muncii, persoana va trebui să cunoască condițiile de efectuare și de compensare/plată a orelor suplimentare și, dacă e cazul, cum este organizată munca în schimburi;
  • în cazul perioadei de probă, trebuie precizate și condițiile perioadei de probă, nu doar durata acesteia;
  • precizarea avantajelor acordate (de exemplu: o asigurare medicală private sau a asigurarea contribuțiilor pentru o pensie facultativă/ocupațională);
  • dacă activitatea urmează să se desfășoare în străinătate, va trebui indicată și țara (sau țările), pe lângă durata perioadei de muncă.

În plus, s-a stabilit că următoarele informații trebuie oferite candidaților sau salariaților, dar nu trebuie incluse în contractul individual:

  • indicarea contractului colectiv de muncă ce reglementează condițiile de muncă ale salariatului (acum se trec în contract);
  • procedurile privind utilizarea semnăturilor electronice (acum se trec în contract);
  • dreptul și condițiile privind formarea profesională oferită de angajator (se introduce în obligația de informare a candidaților și salariaților).

2. Raportarea neîndeplinirii obligației de informare

La ora actuală, salariații care consideră că angajatorul nu le-a oferit informațiile obligatorii prevăzute prin Codul muncii pot sesiza instanța competentă, în maximum 30 de zile, și pot solicita despăgubiri. Potrivit noilor modificări, va dispărea acest termen pentru sesizări și, mai mult, ele se vor putea face de acum și la Inspecția Muncii.

3. Un nou drept pentru salariați

Cei care are o vechime de minimum șase luni (cu perioada de probă terminată), la același angajator, pot cere trecerea pe un post vacant care asigură condiții de muncă mai favorabile. Mai mult, angajatorul va fi obligat să răspundă motivat, în scris, în 30 de zile de la primirea solicitării respective.

Apare un nou tip de concediu

4. Se va introduce un nou tip de concediu

Este vorba despre concediul de îngrijitor, diferit de un alt concediu introdus recent în legislație pentru îngrijirea bolnavilor de cancer. Acesta va avea o durată maximă de cinci zile lucrătoare pe an (dacă nu va fi acordat, angajatorul riscă o amendă cu o sumă între 4.000 și 8.000 de lei) și se va acorda atunci când salariatul trebuie să îngrijească sau să sprijine o rudă (fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul/soția) sau o persoană grav bolnavă alături de care locuiești.

Lista problemelor medicale grave se vor stabili ulterior, în 30 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, prin ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii.

Schimbări în Codul Muncii
Schimbări în Codul Muncii

5. Apar libere pentru urgențe familiale

O altă noutate este introducerea posibilității salariaților de a lipsi, maximum zece zile lucrătoare pe an, în caz de urgențe familiale (boli sau accidente). Condiția este ca angajatorul să fie informat în prealabil și numai dacă se recuperează integral, prin acord comun, perioada în care a absentat.

6. Drepturile dobândite înainte de concedii sau absențe pentru urgențe familiale, menținute și pe durata acestora

Practic, va fi introdusă o prevedere conform căreia drepturile dobândite înainte de intrarea în concediul de creștere a copilului, de îngrijire a copilului bolnav, de acomodare pentru adopția copilului, paternal, de formare profesională și de îngrijitor vor fi menținute pe toată durata concediilor respective.

De asemenea, regula se va aplica și în cazul  în care salariatul absentează, maximum zece zile lucrătoare pe an, pentru urgențe familiale.

Interdicție nouă în cazul concedierii

7. Interdicție nouă în cazul concedierii

Șefii nu vor putea să dea afară un angajat pentru exercitarea unor drepturi precum cele de solicitare a trecerii, după șase luni, pe un post vacant cu condiții mai bune, de solicitare a concediului de odihnă sau în timpul în care acesta este în concediul de îngrijitor sau absent în cazul urgențelor familiale.

8. Schimbări privind programele individualizate de muncă

Acum, Codul muncii prevede că angajatorul poate stabili programe individualizate cu acordul sau la solicitarea unui anumit salariat. Astfel, în urma modificărilor aduse, programele vor putea fi stabilite pentru toți salariații, temporar sau pe termen lung. Angajatorii vor trebui să analizeze cererile, iar orice refuz va trebui motivat în scris în maximum cinci zile lucrătoare.

9. Noi concedii considerate perioade de activitate prestată, care nu afectează concediul de odihnă

Se introdus pe listă concediul paternal, concediul de îngrijitor și absențele pentru urgențe familiale.

10. Modificări privind regulamentul intern

Vor apărea doi reguli noi: de preaviz și informații despre politica generală de formare a salariaților (dacă există). De asemenea, s-a stabilit că regulamentul va trebui să fie adus la cunoștința noilor salariați încă din prima zi lucrătoare (în prezent nu se specifică un termen) și că angajatorul va trebui să fie în măsură să dovedească îndeplinirea acestei obligații.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...